Menu Zavřít

Pivovary budou recyklovat vodu

13. 8. 2017
Autor: Heineken

Velkým žroutem vody je výroba piva. Například globální pivovarnická skupina Heineken chce proto její spotřebu omezit. „Litr piva budeme dělat z3,5 litru vody," tvrdí Jan Vosmeer, manažer udržitelného rozvoje v Heinekenu.

Bez vody pivo nevznikne. Vnímáte, že je jí nedostatek?

Voda je jednou ze šesti hlavních oblastí, na něž se soustředíme. Je to nejdůležitější součást piva, tvoří jej z 95 procent. Její světové zásoby jsou sice stále stejné, ale jak roste populace, potřebuje ji stále víc lidí. Navíc i razantnější projevy klimatické změny způsobují, že některé regiony přišly o deště a nemají povrchovou vodu.

Jak s tím zápasí Heineken?

Ve světě máme 165 pivovarů a některé právě v oblastech ohrožených nedostatkem vody. Do roku 2020 jsme si dali cíl omezit spotřebu vody ve výrobě - 3,5 litru na jeden litr piva. U 23 pivovarů ležících v nejohroženějších oblastech pak 3,3 litru.

Kde se dají najít úspory?

Především ve vlastní výrobě. V roce 2011 jsme koupili pivovar v Etiopii, který na litr piva spotřeboval deset litrů vody. Během několika málo let jsme to snížili na polovinu. Úspory přinášejí třeba nové lahvovací linky.


Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin

 Chmel, pivovar Trautemberk


Je v pivovarech možné vodu recyklovat?

Teď to řešíme - jak použitou vodu znovu využít. Ne pro vaření piva, ale pro čištění nebo třeba mytí lahví. Ostatně něco podobného už dlouho funguje v Singapuru. Pitná voda, která tam teče z kohoutků, je recyklovaná. Jde ale o velmi drahé řešení.

Jak jsou na tom vaše české pivovary?

Velký problém s vodou je v Krušovicích a Velkém Březně, projekty na úsporu připravujeme.

Značně citlivé a zároveň náročné na vodu je i pěstování chmele a sladového ječmene. Zajímá to výrobce piva?

Zemědělství - obecně - zabírá 80 procent z celkové spotřeby vody na zeměkouli. Pěstitelé potřebují vylepšit své technologie. I když třeba u ječmene, který roste především v mírných oblastech ještě stále bohatých na deště, velká pomoc není třeba. Jen kvůli rostoucí teplotě bere k růstu víc vody než dřív. Aktuálně pracujeme na projektu v Mexiku, kde voda chybí ajejí povrchové zdroje nejsou dostatečné a nevratně mizejí. Učíme tam zemědělce, jak pracovat s půdou, aby zadržela víc vody.

Dále čtěte:

Česko přichází o to nejcennější - o vodu. Zadržet ji mají opatření za miliardy

Komentář: Šumava pivní

BRAND24

Český boom minipivovarů trvá, aktuálně jich je už kolem 350

Vyškov na suchu. Státní pivovar dovařil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).