Menu Zavřít

Pirátské software šíří i oficiální prodejci

15. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Nelegální software mohou uživatelé počítačů používat i nevědomky. Pirátské kopie dodávají i někteří prodejci.

Autor: Jan Blažíček

Česká pobočka Microsoftu v současné době vede téměř 90 trestních řízení ve věci nelegálního kopírování programů. Na podvodníka narazila například jedna základní škola v Pardubickém kraji. Až později zjistila, že jí prodejce dodal s počítači i nelegální software. Policie následně objevila dalších osm oklamaných zákazníků, z toho tři školy. Prodejce dostal podmínečný desetiměsíční trest odnětí svobody a musí zaplatit pokutu 60 tisíc korun. Podobné případy se staly i v Sokolově a Prachaticích.

BRAND24

Citelné tresty hrozí i koncovým uživatelům, kteří pirátské kopie využívají vědomě. Za posledních devět měsíců provedla policie téměř 40 prohlídek bytů a firem, když bylo vydáno 16 rozsudků či trestních příkazů a ve 14 případech byla uzavřena dohoda o náhradě škody.

Podle zprávy protipirátské aliance BSA klesla loni tuzemská míra softwarového pirátství po dvou letech stagnace o jeden procentní bod na 38 procent. Tuzemské firmy, u nichž policie odhalí užívání nelegálního softwaru, platí letos poškozeným výrobcům softwaru odškodné v průměrné výši 240 tisíc korun. Nejvíce se nelegálně šíří operační systémy Windows od Microsoftu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).