Menu Zavřít

Petrobras žehlí korupční skandál. Za urovnání žaloby v USA zaplatí 63 miliard

3. 1. 2018
Autor: CC BY-SA 3.0: Patrick; Wikimedia Commons

Brazilská státní ropná společnost Petrobras se dohodla, že zaplatí 2,95 miliardy dolarů (téměř 63 miliard korun) za urovnání hromadné žaloby ve Spojených státech, kterou podali investoři kvůli korupčnímu skandálu.

Investoři do cenných papírů Petrobrasu v žalobě požadovali, aby jim podnik nahradil ztráty, které jim korupční skandál údajně způsobil. Petrobras v rámci dohody o urovnání žaloby nepřiznal žádné pochybení. Dohodu, která patří mezi největší urovnání žalob týkajících se cenných papírů v USA, ještě musí schválit americký soudce Jed Rakoff, napsala agentura Reuters.

Petrobras stojí v centru obřího korupčního skandálu, který zasahuje i do nejvyšších pater brazilské politiky. V kauze bylo obviněno několik stovek osob včetně významných podnikatelů a politiků. Skandál vedl k výraznému poklesu tržní hodnoty Petrobrasu.


Obvinění z korupce čelí i brazilský prezident. Čtěte více

 Brazilský prezident Michel Temer


Investoři podali žalobu poté, co brazilská prokuratura obvinila bývalé vedoucí pracovníky podniku, že během deseti let přijali úplatky v hodnotě přes dvě miliardy dolarů, a to zejména od stavebních a strojírenských společností.

BRAND24

Skandál kolem Petrobrasu vypukl před více než třemi lety a je označován jako Lava Jato (Automyčka). Původně šlo o vyšetřování skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek.

Přečtěte si také:

Kauza Petrobras se prohlubuje. Z korupce je obviněn bývalý šéf Bendine

Brazilská ekonomika v automyčce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).