Menu Zavřít

Petr Koubský: O mobilní aukci velmi vstřícně

11. 3. 2013
Autor: E15

Ti nemnozí, kteří vědí, jak je to s aukcí kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz doopravdy, nám to neřeknou. Proto jsme odkázáni na vlastní dohady. Jisté je, že nás překvapil úřad, o němž si většina lidí myslela, že toho opravdu už není schopen, totiž ČTÚ.

Zrušení aukce státního majetku na základě zdůvodnění, že zájemci nabídli příliš mnoho peněz, je natolik výstřední, až má člověk pocit, že v tom musí být skryt nějaký hluboký smysl. Jinak by se s tím snad nikdo neopovážil vylézt na veřejnost, nebo ano?

Není to vyloučeno. Ale jednoduchá vysvětlení bývají pravděpodobnější. To nejvstřícnější možné vypadá asi takto: ČTÚ zrušil aukci, protože už bylo zcela jasné, že dva nejsilnější hráči, tedy O2 a T-Mobile, si vždy najdou nějakou cestu, jak ji nakonec zneplatnit a anulovat. Další odklad by proto neměl valný smysl. Tato situace pak nastala proto, že ČTÚ nastavil pravidla aukce naivně a nepočítal s tím, že bude možné je zneužít. Zopakujme, že to je to nejvstřícnější vysvětlení. Ta ostatní by musela v různé míře obsahovat terminologii trestního práva.

Zájem obou stávajících silných operátorů – Vodafone má slabší pozici na trhu, a jeho role je proto hůře odhadnutelná – je zřejmý. Za prvé, čím bude aukce později, tím lépe pro ně. Dnes vydělávají na technologii, do níž investovali v minulosti, po zavedení LTE se výnos ze starších technologií prudce sníží.

Za druhé, zpomalení aukce znamená, že čtvrtý operátor vstoupí na trh později, možná dokonce nikdy. Za třetí, jak O2, tak T-Mobile mohou začít LTE budovat i bez aukce. Kmitočtová pásma k tomu mají a víc nepotřebují. Mohou na nové technologii pracovat podle vlastního časového plánu, bez závazků vůči komukoli. Mohou se například soustředit jen na nejvýnosnější městské oblasti, aniž by je někdo penalizoval za to, že nepokrývají celé území.

To jsou tak zásadní výhody, že motivace blokovat a komplikovat kmitočtovou aukci je zcela zjevně obrovská. Důležité by bylo vědět, zda a do jaké míry se to odehrávalo ve vzájemné součinnosti mezi oběma, nebo dokonce všemi třemi stávajícími operátory. A zda se hry vědomě účastnil i ČTÚ, ministerstvo průmyslu nebo jiný orgán státu, případně jednotliví úředníci na vlastní pěst. Jenže to je přesně něco, co se dozvíme jen stěží.

Mobilní internet je důležitou složkou každé konkurenceschopné ekonomiky. Je žádoucí, aby byl všem podnikatelům a občanům dostupný v dobré kvalitě a za přijatelnou cenu. Jelikož trh kmitočtů musí být kvůli jejich fyzikální podstatě regulovaný, neobejdeme se zde bez zásahů státu. Ten má nyní dobrou šanci prokázat, že není zcela nekompetentní. Tím, že uspořádá novou aukci bleskurychle a transparentně.


Čtěte také:

Kuba: Zkažená aukce kmitočtů bude šéfa ČTÚ stát místo

Odborníci: ČTÚ si za neúspěch aukce kmitočtů může sám

CONTENT24

ČTÚ zastavil aukci kmitočtů: operátoři nabízeli příliš moc


Autor je analytikem IT

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).