Menu Zavřít

Petr Kolman: Ruce pryč od Bradáčové

22. 4. 2013
Autor: čtk

Možná si vzpomínáte, že pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová před časem zveřejnila v reakci na žádost občana učiněnou v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím výši platů všech zaměstnanců svého úřadu. Tento krok pokládám za správný, posilující transparentnost i důvěryhodnost veřejné správy.

Máme skutečně právo vědět, kolik veřejných peněz jde na platy ve veřejném sektoru. Mám proto za prospěšné a správné, že Bradáčová tato data zpřístupnila. Pokládám to za krok učiněný ve veřejném zájmu. Ne každému se však postoj vrchní státní zástupkyně líbil.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů Bradáčová porušila zákon. Za zveřejnění platů zaměstnanců dostal její úřad relativně vysokou pokutu sto tisíc korun. Úřad jí mimo jiné autoritativně vyčetl, že platy zveřejnila plošně a jmenovitě. To pokládám za přehnaně formalistický a ve svých důsledcích protiústavní přístup.

Ústava garantuje všem občanům právo na informace od veřejné správy. Taktéž citované rozhodnutí úředníků podle mě není v souladu s majoritní judikaturou Nejvyššího správního soudu ani soudu Ústavního. Zmíněný formalistický přístup by snad bylo možné očekávat od správních orgánů nižšího stupně, nicméně u takzvaného ústředního orgánu státní správy, jímž ÚOOÚ je, ho nutno vnímat jako velmi alarmující.

Proto je třeba na závěr pro zachování demokratické diskuze zvolat: Ruce pryč od Lenky Bradáčové, a co je důležitější, hlavně ruce pryč od práva na informace. Máme právo vědět.


Čtěte také:

Pro Kubiceho je další spolupráce Bradáčové s Martincem nepředstavitelná

Ministr Blažek se zastal Bradáčové. Policie ji prý chce zničit

BRAND24

Za otevřenost trest - Bradáčová dostala stotisícovou pokutu


Autor je právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).