Menu Zavřít

Petr Kolman: K boji s pitím a kouřením

30. 1. 2013
Autor: ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger nelení. Jeho ministerstvo připravilo návrh nového zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Mělo by mimo jiné dojít k ráznému zpřísnění prodeje alkoholu a tabáku. Kromě úplného zákazu kouření v restauracích také výrazně zvyšuje pokuty za nalévání mladistvým. K celé věci mám ambivalentní postoj.

Některé prvky vítám, jiné mi přijdou nebezpečné. Nový zákon má ambici zcela zakázat kouření ve všech restauracích, kavárnách, hospodách. Což mnozí kritizují a mluví o omezení svobody podnikání. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Toto proslulé motto našim kuřákům stále nic neříká. Pokud se někdo snaží navrhnout omezení kouření na veřejnosti, je hned označen za nepřítele svobody. Kde je však svoboda nekuřáků?

Pokud by zákon prošel, zvýšily by se ovšem také pokuty za nalévání mladistvým. Za nedodržení zákazu prodeje osobám mladším 18 let by provozovateli měla hrozit pokuta až milion korun. Pokud někdo prodá alkohol osobě mladší 15 let, bude možné mu uložit pokutu až dva miliony.

Ochranu mladistvých musíme vítat. Nicméně problém je, že dle stávající judikatury evropské (Evropský soud pro lidská práva) i české (četné rozsudky Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu) nesmí být sankce likvidační. A to v tomto případě reálně hrozí. Pokuta má plnit funkci preventivní i represivní, nesmí ale viníka zničit. I zde často platí okřídlené less is more!


Čtěte také:

Úplný zákaz kouření v restauracích a nealko levnější než pivo, navrhuje Heger

Mentolové a tenké cigarety zmizí. EU má seznam „teroru“ proti tabákovým firmám

BRAND24

Australany straší z krabiček cigaret obrázky rakovinných nádorů


Autor je právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).