Menu Zavřít

Petr Horký: Nejsem rasista

8. 1. 2015
Autor: ČTK

Dešti a sněhu navzdory už dva měsíce si naštvaní obyvatelé saských Drážďan vyhrazují pondělní večery na protestní pochody. Demonstrují proti islamizaci Německa a azylové politice vlády, která je prý k uprchlíkům příliš vstřícná. Do ulic jich přichází stále víc, naposledy policie napočítala 18 tisíc lidí.

Pochod organizuje hnutí Pegida čili Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu. Každé pondělí je to stejný obrázek. Stovky vlajek: německé, saské, bavorské, je tu ale třeba taky vlajka Berlína nebo Durynska. Semknutý dav pod nimi trochu připomíná středověké vojsko před útokem. Pro novináře není lehké dát se tu s někým do řeči, nikdo nechce být v tisku označen za rasistu či xenofoba. Žádný národ není na tohle citlivější než právě Němci se svou vinou za holokaust.

Po chvíli se přece jen čtyřicátník Steffen rozpovídá. „Mně vadí, že se politici rozhodnou přijmout uprchlíky a já se to dozvím z médií jako hotovou věc. O tom by se měla přece vést debata! Lidí sem proudí příliš! Kanada a Austrálie si vybírají, komu dají azyl, a taky jim nikdo nenadává do rasistů…“ S tím se chce souhlasit, takových je tu hodně. Jsou tu ale i vyholené lebky a organizátoři akce chodí oblečení celí v černém, jen na paži mají bílou pásku, což ve světle reflektorů vyvolává přízraky dob minulých.

Pozoruhodné je, že největší odpor proti přistěhovalcům se vzedmul zrovna tady, v bývalé východoněmecké zemi, kde žije imigrantů pořád jen mizivé procento. Ukazuje se ale, že frustraci z otevřené náruče, z politické korektnosti, ze štědrého rozdávání sdílí celé Německo. Pochoduje se i v jiných městech, i když v menším počtu. Podle nedávného průzkumu institutu Forsa si každý třetí Němec myslí, že na požadavcích Pegidy něco je.

Jisté je, že tahle naštvanost jen tak neskončí. Otázkou pak je, kdo z politiků bude naštvaným Němcům naslouchat. Angela Merkelová a CDU zatím odolává. Naopak mladá strana Alternativa pro Německo původně vzniklá z odporu několika ekonomů proti euru, s lidmi z Pegidy mluví a v několika podzimních zemských volbách zaznamenala velké úspěchy. Z azylové politiky se stává velké téma.


Čtěte také:

BRAND24

Ministr financí Schäuble: Německo přistěhovalectví potřebuje

Německá města se noří do tmy. Na protest proti odpůrcům islámu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).