Menu Zavřít

PĚTILETKU VYHRÁLA AMERIKA

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Jen Nokia dokázala přinést stejné růsty jako zámořské akcie

Největší růst za posledních pět let zaznamenaly ty fondy, které investují převážně v USA a zaměřují se na růs-tové technologické tituly. Mezi nejlepší se propracoval i fond DWS Skandinavien, kde se na vysokém zhodnocení podílel zejména finský výrobce mobilních telefonů Nokia.

BRAND24

I ty fondy, které nemají „svázány ruce jedním odvětvím, preferují dnes technologické tituly. Například manažer fondu Threadneedle American Select Michael Mullanay říká: „V pětičlenném týmu vybereme 40-50 akcií. V současné době vsázím na akcie, které se točí okolo témat internet a technologie. Mezi oblíbené firmy patří IBM, Dell a Hewlett Packard. Na krátkodobě předraženém trhu očekává Mullanay desetiprocentní korekci, střednědobě si dělá starosti z vývoje úrokových měr a obchodního deficitu. Z dlouhodobého hlediska americké akcie doporučuje k nákupu, protože USA jsou vedoucí mocností v technologiích a také jí v příštím období zůstanou.

Jakou lze doporučit strategii? Investování podle historických výsledků je jako řídit auto s pohledem upřeným do zpětného zrcátka. V optimálním portfoliu pro nejbližší roky by měly dominovat fondy investující do akcií v Evropě a Asii se zaměřením na menší a střední firmy. Oba regiony mají svůj růst teprve před sebou. Pochopitelně je nutno počítat s krátkodobými poklesy, zvláště pokud dojde k silnější korektuře na přehřátém americkém trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).