Menu Zavřít

PĚT JE NEJVÍC

27. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Star RankingTM nepředstavuje investiční doporučení

Nejen prostým sledováním minulých výnosů a pohybů majetku fondu lze hodnotit výsledky jejich manažerů. Pomoci může například hodnocení ratingové agentury. V dnešní tabulce jsou vybrány zahraniční fondy s nejlepší výkonností za deset let bez ohledu na region a nástroje, do kterých investují. Kritériem výběru byl pětihvězdičkový Star RankingTM od agentury S&P a sto milionů EUR ve správě.

BRAND24

Star RankingTM se počítá z tříleté historie a ukazuje, jak a s jakým rizikem se fondu dařilo překonat konkurenci. Zjednodušeně řečeno, čím více a čím stabilněji bez velkých výkyvů fond překonával průměr, tím větší počet hvězd (od jedné do pěti) získá. Průměrem jsou míněny výsledky všech fondů v daném segmentu představující jednotlivé strategie.

Každý, kdo sleduje Ranking, si však musí dát pozor na častou chybu. Mnoho lidí si myslí, že nejlepším fondem pro ně je ten, který má pět hvězd. Ranking není doporučení pro konkrétního investora a také neříká nic o tom, že fond bude i nadále překonávat konkurenci. Současné turbulence jsou dokladem toho, jak prudce mohou klesat i pětihvězdičkové fondy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).