Menu Zavřít

„Perfektní pro náš produkt.“ Výrobce Nutelly brání palmový olej

12. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Firmy napojené na byznys s palmovým olejem našly vlivného zastánce v potravinářském průmyslu. Kontroverzní ingredienci v reklamní kampani obhajuje italská společnost Ferrero, výrobce sladkých pomazánek Nutella nebo čokoládových kinder vajíček.

V reklamní kampani Ferrero ujišťuje o bezpečnosti Nutelly, svého vlajkového produktu, který stojí za pětinou tržeb. A rovněž obsahuje palmový olej. Substituty, například slunečnicový olej, by podle firmy změnily charakter pomazánek. „Nutella bez palmového oleje by byla podřadnou náhražkou a krokem zpět,“ řekl agentuře Reuters Vincenzo Tapella, šéf prodeje ve Ferreru.

Televizní reklamy v kombinaci s novinovou inzercí běží v Itálii již tři měsíce a sklidily kritiku některých politiků. K využívání palmového oleje existují i ekonomické důvody. Jedná se totiž o nejlevnější rostlinný olej s cenou kolem 800 dolarů za tunu. Slunečnicový olej stojí asi 845 dolarů, řepkový olej 920 dolarů. Ferrero ročně spotřebuje okolo 185 tisíc tun palmového oleje, jeho nahrazení by tak vyšlo na osm až 22 milionů dolarů.

„Jako všechny kvalitní rostlinné oleje, i náš palmový je bezpečný. Pochází z čerstvě lisovaného ovoce a byl zpracován při kontrolovaných teplotách. Perfektní pro zlepšení chuti našich produktů,“ hlásá v reklamě Tapella.

Minulý rok Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) prohlásil, že palmový olej zpracovaný v teplotách vyšších než 200 stupňů Celsia obsahuje více karcinogenních látek než jiné oleje. Ferrero dle svých slov zpracovává olej v teplotách nižších.


Přečtěte si: Indonésané hledají odbyt pro „udržitelný“ palmový olej. Našli Prahu

Školka palmy olejné v Malajsii

Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu Nutelly. „Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu,“ řekla Royalová.

Největší italský maloobchodní řetězec Coop bojkotuje palmový olej ve svých výrobcích. Rovněž největší pekárny v jihoevropské zemi ho vyloučily a nálepkují své produkty jako „bez palmového oleje“.

Poptávka po palmovém oleji vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobila už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.

CONTENT24

Ferrero není jedinou velkou evropskou potravinářskou firmou, která používá palmový olej. Lze ho nalézt i v produktech švýcarského Nestlé nebo britsko-nizozemského Unileveru. Italská společnost je však jediná, která se pustila do veřejné obhajoby palmového oleje.

„Česká“ ingredience problémy palmového oleje netrpí. Je jí ale málo:

Pěstuj chmel, zachráníš pivo

Přivezené štoky z pole v Loužku zpracovávají dvě nové česačky, které si v Oboře koupili i díky evropským dotacím (Autor: Hynek Glos/Euro)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).