Menu Zavřít

Penta získala osmdesátiprocentní podíl v MSI

18. 10. 2011
Autor: profit

Investiční skupina Penta podepsala dohodu o kapitálovém vstupu do společnosti Masaryk Station Investment, a.s. (MSI). Penta tak získává v MSI 80% podíl.

Foto: Profimedia.cz

Další podrobnosti transakce nebudou zveřejněny. MSI je 66% akcionářem ve společnosti Masaryk Station Development, v níž zbývající 34% podíl vlastní České dráhy. Smlouva o projektu z roku 2004 uzavřená mezi MSI, MSD a Českými drahami předpokládá společný rozvoj území v okolí Masarykova nádraží a následný odkup pozemků v majetku Českých drah do společnosti MSD až poté, co bude ukončena veškerá developerská činnost na území.

Máme zájem jednat s Českými drahami o možné akceleraci uvedené smlouvy, která by umožnila rychlejší prodej pozemků. Otázka nyní zní, jestli jsou České dráhy připraveny vystoupit z konsorcia a pozemky či jejich část odprodat dříve. Anebo chtějí zůstat v pozici developera a s prodejem čekat až do doby kompletní realizace výstavby na daném území a na kolaudaci staveb, což je otázka řady let. Oba scénáře jsou pro nás možné a jsme připraveni o nich jednat,“ řekl Petr Palička, projektový ředitel Penty.

Smlouva z roku 2004 předpokládá, že na území bude možné postavit až 125 000 m2 hrubé podlažní plochy, za které MSD zaplatí 900 milionů korun. „Je zřejmé, že na území nebude možné postavit 125 000 m2. Při stanovení plochy se počítalo například s tím, že dojde ke zrušení Masarykova nádraží. Dnes však víme, že nádraží se určitě rušit nebude, proto maximální dosažitelná hrubá podlažní plocha budov bude výrazně menší – bude to méně než polovina z původních 125 000 m2,“ uvedl  Jan Hromádka, předseda představenstva Masaryk Station Development.

BRAND24

Ukazuje se, že reálně lze i po případné změně územního plánu využít na celém území jen cca 1 hektar stavebních pozemků. Ostatní plocha bude využita pro zeleň, komunikace, případně další městotvorné prvky.  MSI proto považuje za zavádějící stanovit celkovou hodnotu pozemků jednoduchým vynásobením metrů čtverečních tzv. tržní hodnotou pozemků v centru hlavního města.

Hodnota pozemku pro developera se stanovuje podle toho, co a v jakém objemu je možné na pozemcích postavit, nikoliv pouhým násobkem celkové plochy a její ceny za metr čtvereční. Současný stav je takový, že valná část pozemků v okolí Masaryčky neumožňuje výstavbu z důvodů platného územního plánu a stavební uzávěry,“ dodal Jan Hromádka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).