Menu Zavřít

Penta koupila Żabku

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Síť prodejen by se mohla rozšířit v Česku i na Slovensku

Česko-slovenská private equity skupina Penta se dohodla se společnostmi AIG Global Investment Group a Świtalski & Synowie na převzetí firmy Żabka Polska, která provozuje největší nezávislý maloobchodní řetězec prodejen v Polsku. Hodnota transakce přesáhne 500 milionů zlotých (asi 3,7 miliardy korun). Jedná se o zatím největší akvizici Penty mimo český a slovenský trh.
„Vstup do Żabky přesně zapadá do naší dlouhodobé strategie expanze do dalších zemí střední a východní Evropy. V Polsku již provozujeme dvě firmy – sázkovou kancelář Profesjonał a síť lékáren Dr. Max. Żabka toto portfolio perfektně doplňuje a současně nám díky synergickým efektům umožňuje dále rozvíjet retailové aktivity jak v Polsku, tak i v dalších zemích,“ řekl týdeníku EURO partner Penty Marek Dospiva. Tendr organizovaný varšavskou poradenskou firmou CAG se rozběhl počátkem tohoto roku. Penta zvítězila mezi několika polskými i zahraničními zájemci díky kombinaci nejvyšší ceny a současně nejlepších podmínek odkupu. Celá transakce by měla být dokončena letos v létě, kdy se očekává vyjádření polského antimonopolního úřadu.
Řetězec Żabka funguje podobně jako oblíbené americko-japonské obchody 7-Eleven. Prodejní síť byla založena v roce 1999 a během osmi let získala na polském maloobchodním trhu významnou pozici. Jedná se o prodejny s průměrnou rozlohou 80 metrů čtverečních, jež nabízejí zejména potraviny a nápoje, ale i terminálové služby, například dobíjení mobilních telefonů či večerní placení složenek. V roce 2006 dosáhly firemní tržby rekordní výše 9,2 miliardy korun, přičemž hrubý zisk před zdaněním činil 337 milionů.
„Líbí se nám unikátní obchodní model Żabky a samozřejmě i její silná tržní pozice. Dnes má Żabka v Polsku více než 1800 prodejen a ještě před naším vstupem plánoval management postupné rozšíření na 2500 obchodů. Strategii nejen zachováme, ale uvažujeme i o expanzi do Česka a na Slovensko,“ vysvětluje Jozef Janov, investiční ředitel Penty. Podle informací týdeníku EURO však Penta uvažuje i o rozšíření sítě směrem na východ: například na Ukrajinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).