Menu Zavřít

Peníze z hazardu pod jednu střechu, navrhují lidovci

26. 8. 2009
Autor: profit

Když už nemůžeme hazard zcela vymýtit, alespoň zpřísníme pravidla pro jeho provozování, zní jedno z předvolebních hesel KDU-ČSL.

Autor: Jakub Stadler

Strana chce v příštím volebním období změnit loterijní zákon tak, aby těmi, kdo rozhodují o penězích z hazardu, nebyli sami provozovatelé, ale stát.

„Je ponižující, když víte, že vás mají provozovatelé hazardu de facto koupené tím, že tu a tam přispějí na obnovu hřiště či kostela, a vy s tím nemůžete nic udělat,“ řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Peníze pod jednu střechu

Lidovci chtějí změnit celý princip povinných odvodů: peníze by podle jejich návrhu šly do jednoho fondu, odkud by se pak dále rozdělovaly podle potřeby obcím.

Dnes je praxe taková, že herní koncerny odvádějí nejvýše dvacet procent svých zisků, a to na veřejně prospěšné účely. Kam peníze půjdou, si podle zákona určují provozovatelé sami. Právě to chtějí lidovci změnit.

„Náš návrh je, že se peníze dají do jednoho fondu, který bude mít svou správu a ta bude rozhodovat, kam se budou peníze distribuovat dál,“ řekl Aktuálně.cz Svoboda. Šéf lidovců taky uvažuje o vyšším zdanění, respektive o navýšení povinných odvodů. Podobný nápad měl již letos v dubnu exministr školství Ondřej Liška. Plán ale spadl pod stůl.

Milion za automat

V České republice je dnes přes 106 tisíc herních zařízení, z toho zhruba tři čtvrtiny tvoří výherní hrací automaty. KDU-ČSL navrhuje, aby za každý automat provozovatel odvedl do státního rozpočtu jeden milion korun.

BRAND24

Pro srovnání: jen provozovatelé hracích automatů loni vydělali 13, 6 miliard korun, celkem ale hazard produkuje větší zisky – za loňský rok téměř 30 miliard.

Ve svém tažení proti hazardu nebudou lidovci v příštím volebním období osamoceni: válku videoterminálům a zvyšujícímu se počtu herních automatů vyhlásili třeba pražští starostové ODS, z nichž mnozí letos kandidují do sněmovny a kteří už oznámili, že boj proti hazardu bude jedním z jejich předvolebních témat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).