Menu Zavřít

PENÍZE SE BLÍŽÍ

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Přeměny uzavřených fondů jsou v plném proudu

Ruleta zvaná otevírání fondů vrcholí. V minulých dnech několik velkých fondů zveřejnilo časové horizonty, během nichž se otevře.

Dosud se změnilo na otevřené fondy asi deset subjektů. Komise pro cenné papíry eviduje čtrnáct nových žádostí o přeměnu fondu z uzavřeného na otevřený. Z toho polovina je dobrovolných a druhou tvoří fondy, které se musí otevřít povinně. Nedostály totiž zákonu a překročily hranici povoleného diskontu (rozdíl mezi burzovní cenou a čistým obchodním majetkem fondu na jeden podílový list). Mezi nedobrovolnými jsou většinou malé fondy, z těch známějších třeba uzavřený podílový fond YSE akcionářů Investiční společnosti LinhArT.

Dobrovolně požádal o otevření například AGB IF II, podílový fond Živnobanky, tři fondy společnosti První investiční či jeden z fondů Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (IKS KB).

Stále kupovat.

Analytik společnosti Atlantik finanční trhy Jiří Roháček doporučuje i dnes nákup uzavřených fondů. Je přesvědčen, že po otevření ceny podílových listů budou vyšší než dnes, takže investor musí vydělat.

Ceny fondů zaznamenaly podle něj za poslední rok silný vzestup díky kombinaci dvou příznivých vlivů. Prvním je výrazné snížení diskontů vyvolané blížícím se otevíráním. Druhým vlivem je uspokojivý nárůst samotného majetku ve fondech. Tento růst byl podporován nejen stále větším zastoupením pevně úročených investic na portfoliích, ale také zvýšením cen akciových titulů, do nichž fondy investovaly.

První investiční ano.

Horkou novinkou je schválení přeměny tří uzavřených podílových fondů - Fondu pravidelných pří-jmů, Fondu prosperity a Fondu majetku ve správě První investiční. Rozhodnutí komise nabude právní moci 8. února a od tohoto data budou moci podílníci uplatnit právo na odkoupení podílových listů za aktuální hodnotu vlastního jmění. Investiční společnost si při odkupu podílových listů bude účtovat osmiprocentní srážku, která se bude každé tři měsíce snižovat o dva procentní body. Všechny tři schválené fondy vlastní dohromady aktiva za zhruba 865 milionů korun a První investiční podle slov svého tiskového mluvčího Tomáše Kopřivy předpokládá, že v příštím roce všechny sloučí.

Přeměnu na otevřené fondy povolila minulý čtvrtek komise i třem investičním fondům ve správě investiční společnosti J&T Asset Management. K otevření Moravského družstevního IF a fondů Arnold a Agreko by mělo dojít letos na jaře.

IKS KB nikoliv.

Naopak smutní jsou podílníci 1,8miliardového uzavřeného podílového fondu IKS KB Plus. Komise totiž přerušila řízení ve věci otevření tohoto fondu. Důvodem byla podle tiskové mluvčí komise Šárky Samkové skutečnost, že navrhovaný statut fondu byl v rozporu se zákonem. Žádost totiž podle Samkové počítala s tím, že v prvních 18 měsících po otevření fondu bude srážka při odkoupení podílového listu příjmem fondu a v následujících měsících příjmem investiční společnosti. Zákon však říká, že srážky, které je možné uplatnit po dobu dvou let, jsou pouze příjmem fondu. Investiční kapitálová společnost Komerční banky, která fond spravuje, musí žádost uvést do souladu se zákonem do 12. února 2000. Pokud tak neučiní, bude přeměna zamítnuta. Podle předběžného plánu se mělo s podílovými listy otevřeného fondu IKS Plus začít obchodovat počátkem února 2000, avšak kvůli přerušení řízení není tento termín reálný. Srážky za odkoupení podílových listů by měly činit osm procent v prvních třech měsících, šest procent v dalších třech měsících a čtyři procenta během následujícího půlroku.

Radovat se naopak mohou akcionáři druhého mamutího fondu ve správě IKS KB, a to fondu IPF KB. Valná hromada tohoto devítímiliardového fondu, jednoho z největších z kuponové privatizace, totiž nedávno schválila projekt otevření, což podle Ireny Novákové z IKS KB znamená, že při optimálním průběhu vyřizování administrativy by mohly být podílové listy fondu vydány přibližně v červenci tohoto roku. Srážka při odkupování bude činit sedm procent v prvních třech měsících.

RIF do poloviny roku.

BRAND24

V nejbližších týdnech předloží také žádost o přeměnu komisi Restituční investiční fond (RIF). „Přes nepatrné zpoždění se dá očekávat, že k přeměně by mohlo dojít již v závěru prvního pololetí tohoto roku, uvedl k tomu tiskový mluvčí RIF Zdeněk Novotný. Výkup podílových listů fondu by měl být zatížen srážkou šesti procent, každý měsíc snižovanou o procento.

Koncem února se bude konat valná hromada Všeobecného investičního fondu, který spravuje Spořitelní investiční společnost (SIS). Valná hromada bude rozhodovat o otevření fondu. Harmonogram přeměny fondu podle tiskového mluvčího SIS Pavla Andrese předpokládá, že v případě schválení bude žádost komisi předložena do 28. dubna. Pokud všechny následující kroky půjdou hladce, budou podle něj podílové listy moci být vydány v říjnu 2000 (více o investicích do fondů na straně 64).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).