Menu Zavřít

Peníze nebudou téměř na nic

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

ROZPOČET REZORTU Ministerstvo financí chce zásadně seškrtat rozpočet rezortu zemědělství. Ohroženy jsou tak některé farmářské dotace. Ovšem dost peněz nebude ani na výstavbu protipovodňových zábran nebo na výplaty úředníků, kteří získávají peníze z Bruselu.

ROZPOČET REZORTU Ministerstvo financí chce zásadně seškrtat rozpočet rezortu zemědělství. Ohroženy jsou tak některé farmářské dotace. Ovšem dost peněz nebude ani na výstavbu protipovodňových zábran nebo na výplaty úředníků, kteří získávají peníze z Bruselu. Ministerstvo zemědělství (MZe) požaduje z rozpočtu na příští rok 28 miliard korun. Rezort financí ale zatím nabídl jen 13 miliard. Přitom v letošním roce MZe včetně financování všech institucí a dofinancování podpor z Evropské unie hospodaří s 32 miliardami korun. Napřesrok by měla podpora včetně unijních peněz dosáhnout 40 miliard. Nově totiž bude možné využívat peněz ze sjednoceného evropského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD). DALŠÍ PENÍZE Z BRUSELU

Roční částka z tohoto fondu by měla dosáhnout více než 13 miliard korun. Ovšem za předpokladu, že Česká republika bude schopna programy spolufinancovat. Na jednu korunu přitom Brusel přidá tři až čtyři koruny -čím méně tedy Česko na EAFRD vydá, tím nižší, a to několikanásobně, bude unijní podpora. „Je tedy patrné, že škrty, které navrhují finance, jsou příliš drastické, takže MZe bude dále intenzivně jednat, aby se stávající návrh posunul směrem k našemu původnímu požadavku,“ konstatuje ředitel vnější komunikace ministerstva Hugo Roldán.

S navrhovanou výší rozpočtu zásadně nesouhlasí ani ministr Jan Mládek. Podle jeho slov je kromě zmíněných 13 miliard možné využít ještě zhruba 8,5 miliardy ze Všeobecné pokladní správy (VPS), otázkou ale je, zda pro podporu zemědělství. „Považuji za naprosto důležité, aby byly peníze z VPS skutečně v rozpočtu MZe, neboť jinak by mohly být tyto prostředky využity k jiným účelům,“ zdůrazňuje Mládek.

ZEMĚDĚLCI CHTĚJÍ PLNÉ DOTACE

Na nepřijatelnost zatím navrhovaného rozpočtu důrazně upozornil ve svém projevu na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích mimo jiné prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podle něj by znamenal další snižování rozměru tuzemského zemědělství, a v hlavách zemědělců tak „tiše zraje nutnost upozornit na sebe jako lékárníci nebo lékaři“.

Komoře jde především o plné dorovnání takzvaných přímých plateb z Bruselu, což před volbami slibovaly všechny politické strany. V letošním roce přitom vydalo na tyto účely MZe 6,1 miliardy korun.

NEMUSÍ BÝT NA PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ… Vůbec největší výdajovou položkou MZe v letošním roce (devět miliard) byly však podpory v rámci Horizontálního programu rozvoje venkova, který má být od příštího roku nahrazen EAFRD. Riziko škrtů tedy hrozí právě zde. Jenže právě u EAFRD platí výše zmíněná povinnost spolufinancování z národních zdrojů. „Nebude-li jich dostatek, nebude možné například v rámci pozemkových úprav provádět protipovodňové úpravy,“ říká Jiří Felčárek z tiskového oddělení MZe. Podle Mládka by přitom „v zájmu zachování stability měla být na pozemkové úpravy vyčleněna ročně zhruba miliarda korun“. Zdroje na tyto účely může podle ministra, pokud k tomu bude politická vůle, poskytnout z rozpočtu Pozemkového fondu parlament. Jisté to ale není. .. ANI NA ADMINISTRACI UNIJNÍCH PENĚZ Problém může nastat dokonce i s výplatou unijních dotací. Podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Jana Höcka totiž s rozjezdem EAFRD vznikne nová agenda a s tím spojená nutnost přijetí potřebných úředníků k výplatám peněz. S prostředky na ně přitom rozpočet nekalkuloval. Podle Mládka by ale neměl být nárůst agendy dramatický. „Celá řada programů EAFRD bude obdobná těm, které již fungují v současné době,“ říká ministr. Přesto již podle Roldána proběhlo mezi vedením intervenčního fondu a MZe jednání s tím, že ministerstvo přesune potřebnou částku ke krytí výdajů za uvedené nové pracovníky. „Administraci EAFRD tedy nebude bránit nedostatek kvalifikovaných pracovníků,“ uvedl. ROZPOČET MZE NA ROK 2006**

Typ podpory částka

Přímé platby 8,8 mld. Kč

Dofinancování přímých plateb 6,1 mld. Kč

Horizontální plán rozvoje venkova 9,0 mld. Kč

Tržní opatření 3,7 mld. Kč

Operační program zemědělství 2,2 mld. Kč

Národní podpory 1,7 mld. Kč

SAPARD 0,1 mld. Kč

CONTENT24

Celkem 31,6 mld. Kč

Pramen: MZe

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).