Menu Zavřít

PENĚZOVOD VE VÝSTAVBĚ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Unie pomůže na základě připravené sedmiletky

Aby Česká republika mohla přijímat ještě před svým vstupem do Evropské unie její finanční pomoc, a alespoň zčásti tak doběhnout vyspělé kolegy, musí zpracovat takzvaný Národní rozvojový plán. Patronát nad zpracováním tohoto dokumentu drží ministerstv o pro místní rozvoj, na jednotlivých částech však pracují nejen další resorty, ale i spousta jiných institucí.

Plán musí v každém případě dát odpověď na otázku, jak potřebná je pomoc z evropských zdrojů, a hlavně musí určit cíle, kterých má být dosaženo. Poté, co bude Národní rozvojový plán projednán s orgány Evropské komise, se podepíše smlo uva „Rámec podpory společenství . Ta bude specifikovat závazek obou stran poskytnout peníze na dané cíle. Unie totiž vyžaduje finanční spoluúčast, a tak bude objem poskytnutých prostředků záviset také na tom, kolik peněz se podaří najít na domácí pů dě.

Sektory a regiony.

Národní rozvojový plán má za úkol pojmenovat problémy sektorů a regionů domácí ekonomiky a srovnat jejich stav s úrovní v zemích Evropské unie. Pak musí navrhnout opatření a cesty, pomocí nichž chce zlepši t situaci. Musí být také určeno, kdo bude jednotlivé strategie realizovat, kdo za co konkrétně zodpovídá a kolik to bude zhruba stát.

Plán se skládá z operačních programů, které podrobně stanovují dílčí cíle a podmínky, za nichž může být čerpána podpora na jejich dosažení. Obsahuje tedy sedm Sektorových operačních programů, jež zpracovaly přípravné výbory pod vedením jednotl ivých ministerstev. Zatím byly vládě předloženy zkrácené verze, takzvané konzultační dokumenty - Průmysl, Rozvoj lidských zdrojů, Doprava a spoje, Životní prostředí, Rozvoj multifunkčního zemědělství, Venkov a Cestovní ruch.

Sektory doplňují Regionální operační programy, jež mapují vždy určitý region, který se po evropském vzoru nazývá NUTS 2. Je jich celkem osm a každý NUTS 2 je složen zpravidla ze dvou krajů. „Jedině Severovýchod se skládá ze tří krajů - z Liber ce, Hradce a Pardubic. Oblasti Praha, Ostravsko a střední Čechy zase tvoří jenom jeden kraj, uvedl Josef Postránecký z ministerstva pro místní rozvoj.

Nad programy pro regiony bdí resort pro místní rozvoj, ale zpracovává je a schvaluje osm nedávno vzniklých Regionálních řídících a monitorovacích výborů. Ministr Císař nedávno čelil obvinění, že výbory zpolitizoval, když do nich chtěl dosadit své stranické kolegy namísto původně navržených odborníků. Protože členové výboru se vzbouřili a hrozili, že na protest ukončí svoji činnost, přistoupil postupně ministr na požadavky regionáln ích představitelů.

Celkově na uvedených dokumentech pracují podle jeho slov stovky až tisíce odborníků (viz. rozhovor s Jaromírem Císařem na str. 32).

Místo pětiletek sedmiletky.

Všechny programy jsou rozpracované na plánovací období Evropské unie, tedy na roky 2000 až 2006. V tomto období bude moci Česká republika stejně jako další kandidátské země čerpat peníze ze tří předvstupních fondů unie. P ro podporu regionálního rozvoje se počítá převážně s využitím fondu Phare.

Další předvstupní evropské nástroje, fondy ISPA a SAPARD, jsou určeny pro sektory. SAPARD se zaměřuje na zemědělství a rozvoj venkova, z programu ISPA budou podporovány investiční akce pro dopravní a ekologickou infrastrukturu. „Nařízení Evropské komise stanovuje pro program ISPA, že jednotlivé projekty musí přesáhnout pět milionů eur, je tedy zaměřen pouze na velké investice. Naopak kritéria pro SAPARD jsou určena tak, že o prostředky bude moci žádat každá obec na realizaci svých rozvojových záměrů, tedy i malých objemem, vysvětlil ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Základním principem však je, že regionální programy doplňují sektorové a naopak. „Čili co nebude pokryto sektorovými, mělo by být nárokováno v rámci Regionálních operačních plánů. Je to velmi složitý proces, ale musíme si na to zvyknout, dodal Postránecký.

Čas tlačí.

Ministerstvo pro místní rozvoj již vládě v polovině července předložilo priority Národního rozvojového plánu a ta je vzala na vědomí. Celý dokument musí být navržen do poloviny září. „Bude to první verze pro potřeby screeningu a ;pro ujasnění celkové orientace jak ze strany vlády, tak ze strany Evropské komise, upřesnil Postránecký. Definitivní podobu musí plán dostat do konce letošního roku.

BRAND24

Z regionálních programů jsou zatím hotovy programy pro severozápad Čech a pro Ostravsko, které vláda schválila v květnu a červnu. Oba se zpracovávaly přednostně kvůli alarmující míře nezaměstnanosti a problémům s restrukturaliza cí průmyslu, především s útlumem těžby uhlí. Návrhy ostatních programů musí být hotovy rovněž do konce roku.

Jaromír Císař si na tiskové konferenci na počátku července postěžoval, že jedním z hlavních problémů zapojení země do evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti je nedostatek času. Národní rozvojový plán je základní podmínkou pro penězovod z unie ještě před vstupem. Země však plánem musí i ukázat, že je na evropskou politiku připravena a že kromě dalších zvládá princip programování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).