Menu Zavřít

Pelíšek maršála Malinovského

15. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Jihočeská obec Lašovice leží sedm kilometrů východně od Orlické přehrady.

Její dominantou je bývalá tvrz, ve které roku 1945 přenocoval i slavný maršál R. J. Malinovskij. V současnosti je na prodej.

V původní lašovické tvrze se zachovaly pouze zbytky ukryté v mohutné usedlosti v centru obce. Nemovitost vytváří celek s uzavřeným dvorem a dvěma samostatnými vjezdy (jeden z návsi, druhý z obce). Všechny přízemní prostory objektu prošly novověkými přestavbami, takže se z jejich původních interiérů dochovalo jen velmi málo. Pod hlavním sálem – novodobou prodejnou – se nachází valenou cihlovou klenbou dodatečně zaklenutý sklep, do nějž se vstupuje gotickým půlkruhovým portálem s okosenou hranou. Ve východní části sklepů se nachází studna s unikátním kamenným obložením, která vznikla pravděpodobně již při budování tvrze. Střecha je kryta pálenými taškami a eternitem.

K nemovitosti náleží také dvě haly, garáž a stodola. V prostoru za bývalou konírnou je zázemí hospodářské části objektu, chodby, sklad a místnost pro hlídače. Dvůr je zatím v relativně dobrém stavu, omítky ale již opadávají a obnovit by potřebovala i část interiérů. Majitel objektu Josef Zajíček ale do rekonstrukce investovat nechce a nabízí nemovitost k prodeji. Cena je 2,3 milionu korun.

Obec pěti dvorů

První zmínka o Lašovicích pochází již z roku 1230. Roku 1370 zde stálo pět vladyckých dvorů, tvrz se ale připomíná teprve roku 1531, kdy ji držel Bohuslav z Lašovic. Jeho syn Václav, poslední z rodu Lašovských, ji pak roku 1547 prodal společně s dvorem, vsí, krčmou, částí podacího práva a dvory v Zahořanech a Plané Václavovi z Nahorub.

Roku 1567 získala obec Ludmila z Trkova, poručnice synů zemřelého Jana Zachrastského ze Zachrašťan. Jeden z těchto synů – Burian – pak roku 1604 prodal tvrz Lašovice s dvorem a pustým pivovarem Janovi Jiřímu ze Švamberka. Ten připojil lašovický statek k nedalekému orlickému panství a tvrz tím ztratila funkci panského sídla. Při vkladu do zemských desk roku 1616 už o ní dokonce není ani zmínka.

Maršálův nocleh

POPIS OBJEKTU

  • *název - tvrz Lašovice místo - Kovářov kraj - Jihočeský adresa - č. p. 16 typ - tvrz/dvůr stav - chátrající využití - částečné kult. památka - ne vlastník - Josef Zajíček cena** - 2,3 milionu Kč

Za třicetileté války ves téměř zanikla; ještě roku 1830 stál v Lašovicích jen kostel s farou, bývalý pivovar a několik stavení. Někdejší tvrz však nezmizela beze stopy, pouze splynula s dvorem, který prošel po roce 1606 různými přestavbami. Ta poslední se uskutečnila roku 1872 a objekt při ní dostal přibližně dnešní podobu.

BRAND24

Do dějin se pak někdejší panské sídlo zapsalo už jen jednou. V noci z 11. na 12. května 1945 zde totiž přenocoval sovětský maršál Rodion Jakovlevič Malinovskij, který se poté zúčastnil podpisu kapitulace německé armády Střed.

V budoucnu by dvůr, který nějaký čas fungoval také jako obchod, mohl sloužit k bydlení, rekreaci či agroturistice, například chovu koní. Objekt umožňuje rozdělení na několik jednotek a jejich samostatné využití. Stojí v turisticky atraktivní lokalitě poblíž Orlické přehrady a je k němu možné dokoupit i čtyři hektary pole a půl hektaru lesa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).