Menu Zavřít

Peking upevňuje hradbu

30. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Kromě dovolání k WTO nemohou USA udělat s čínským protekcionismem takřka nic

Když Peking počátkem letošního roku vyhlásil plán na stimulaci hospodářství v objemu 586 miliard dolarů, doufali optimisté, že to může pomoci USA s vyřešením vlastního nepříjemného problému, kterým je závratný deficit obchodní bilance s Čínou. Usuzovali, že jakmile se čínská ekonomika znovu oživí, budou tamní firmy poptávat zvýšené množství amerických strojních zařízení a technologií, přestože spořiví američtí spotřebitelé kupují méně čínských DVD přehrávačů, tenisek a podobného zboží.
Zdá se však, že podobné naděje byly přehnaně optimistické. Přestože se americký deficit obchodní bilance snížil, zavedl Peking nedávno celou řadu opatření, jejichž cílem je posílení exportu při současném blokování prodeje výrobků zahraniční provenience v pevninské Číně. Peking obnovil opatření, jež udržují čínskou měnu vůči americkému dolaru podhodnocenou, znovu zavedl daňové úlevy na vyvážené zboží a nařídil státním podnikům nakupovat čínské výrobky. Jelikož snahy posílit domácí poptávku vyznívají naprázdno, je Peking odkázaný na „narkotikum“ spočívající v zajištění ekonomického růstu pomocí exportu, říká bývalá americká obchodní zástupkyně Susan C. Schwabová. A dodává: „Akumulování rezerv dodává (Číně) pocit síly a moci.“
Washington se 23. června obrátil ke Světové obchodní organizaci (WTO) se stížností, v níž viní Peking z toho, že vyhradil klíčové suroviny, jako je magnézium a zinek, pouze pro své domácí společnosti. Američtí a evropští odborníci jsou zajedno v tom, že taková situace zvýhodňuje čínský průmysl oproti zahraničním výrobcům, kteří tyto suroviny potřebují také.
Přestože je situace výbušná, neznamená to, že by obchodní válka byla na spadnutí. I když mnohá pekingská rozhodnutí vyvolávají v Americe zlobu, má Washington po ruce jen pár účinných léků. Může podat žalobu k WTO ve věcech, o nichž se domnívá, že je může vyhrát, a může zahájit diplomatický tlak na Peking. Mnohá „protekcionistická“ opatření vehementně odsuzovaná americkými dravými obchodníky jsou podle pravidel WTO naprosto v pořádku. Zmiňme na tomto místě, že Čína, jež do WTO vstoupila v roce 2001, dosud nepodepsala dohodu o státních nákupech. Také opatření přesunující mnoho druhů zboží určeného na export ze sedmnáctiprocentní sazby DPH nebudou patrně v rozporu s pravidly WTO a naprosto odpovídají opatřením přijímaným v Evropě a kdekoli jinde. V zásadě jde o to, že Čína obnovuje staré daňové úlevy, které před pár lety zrušila, říká Nicholas R. Lardy, expert na Čínu z washingtonského Petersonova Institutu pro mezinárodní ekonomiku.

NENÍ O CO SE OPŘÍT USA by možná mohly uspět se stížnostmi na čínské pokusy o omezení prodeje vzácných minerálů. Američtí a evropští experti tvrdí, že tím, že čínské společnosti tyto suroviny kupovat mohou, zatímco zahraniční firmy nikoli, dochází k porušování pravidel WTO. „Existuje reálná šance, že Peking v této věci couvne, protože se nemá o co opřít,“ komentuje Lardy.
Nehledě na to, zda je Peking v právu či nikoli, přijdou velmi pravděpodobně se znovuzrozeným protekcionismem odvetná opatření. Čína do roku 2007 zaznamenávala přebytek obchodní bilance s USA, zatímco s ostatními zeměmi byla v deficitu. Vloni překročil přebytek obchodní bilance s celým světem 400 miliard dolarů, poznamenává ekonom Peter Morici působící na Robert H. Smith School of Business na University of Maryland. Jelikož je jüan stále podhodnocen vůči dolaru minimálně o 20 procent, mohl by se americký deficit obchodní bilance ve chvíli, kdy začnou Američané opět nakupovat, začít nafukovat do obřích rozměrů. „S takovým deficitem obchodní bilance, jaký máme s Čínou, nemůžeme ekonomický růst očekávat,“ hodnotí situaci Morici a dodává: „Deficit obchodní bilance budeme mít tak dlouho, dokud bude Čína měnit pravidla.“ Mezitím bude politické rozhodování Washingtonu stále obtížnější.

***
Popisek, s. 026
Provincie Šan-si: Čína nabízí daňové úlevy na vybrané ocelářské výrobky určené pro export

BOX, s. 026
87 miliard USD
Tolik činil americký dovoz z Číny od ledna do dubna oproti
vývozu opačným směrem v hodnotě 20 miliard USD Pramen: Ministerstvo obchodu USA

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).