Menu Zavřít

Pečujte o svého odboráře

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Po revoluci se mohlo zdát, že velká moc odborů končí a začíná svobodné podnikání. Ale kdeže, zákoník práce z roku 1965 platí ještě šestnáct let po převratu! Odborům dává stále moc hodnou italské mafie, podnikatelské svazy vedle jejich organizací vypadají jako nedochůdčata.

Vypravila někdy Hospodářská komora do Prahy zvláštní vlak plný protestujících byznysmenů? Nikoli.

Odborářské vagony ale přijíždí do hlavního města každou chvíli a jejich osazenstvo buší tvrdými pěstmi na vrata Strakovy akademie.

Podle současného zákoníku musí zaměstnavatelé těmto odborářům poskytnout na toto bušení „volno v nezbytně nutném rozsahu náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku“. Členovi odborů nelze bez souhlasu jeho organizace prakticky dát výpověď. Majitel firmy dokonce musí odborářům vytvořit na svůj náklad „podmínky pro řádný výkon jejich činnosti, zejména poskytovat místnosti s nezbytným vybavením a hradit náklady na potřebné podklady“.

BRAND24

Tento Profit věnuje problematice hodně stránek. Už letos by totiž mohl platit nový zákoník práce. Nejenže nepřináší změnu k lepšímu, ale ještě další nesmysly přibudou. Například pojem „minimální sociální standard zaměstnance“. Ne nadarmo přijelo do Prahy na podporu nové legislativy demonstrovat třicet tisíc odborářů. Zákoník je jejich dítě, mohl by se rovnou jmenovat „Jak pečovat o svého odboráře“. Pokud se podnikatelé normě účinně nevzepřou, získají odbory ve firmách větší moc, než mají jejich majitelé. 

Erich Handl, šéfredaktor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).