Menu Zavřít

Pavol Mokoš: Jiné obavy z krachu

22. 6. 2015
Autor: čtk/AP

Evropské akciové trhy se od začátku června potápějí níž a níž a tímto tempem míří k nejhoršímu měsíčnímu propadu za poslední dva roky. Německý akciový index DAX a širší evropský index Stoxx 600 ztrácejí přes čtyři procenta. Při zdánlivě ideální situaci pro akcie se rozběhnutý stroj zasekl.

Za hlavního viníka této korekce je považováno Řecko, neboli strach z blížícího se krachu této země. Existuje však několik zásadních důvodů, proč se trhy zatím nehroutí a s největší pravděpodobností ani nezhroutí tak, jak jsme tomu byli svědky v roce 2011. Tehdy DAX v létě odepsal třetinu.

První důvodem jiné situace je daleko menší angažovanost soukromého sektoru na řeckém vládním dluhu. V roce 2011 měli soukromí investoři na řeckém dluhu podíl zhruba 60 procent, zatímco nyní hlavní tři věřitelé (MMF, eurozóna a ECB) drží téměř 80 procent. Případný krach Řecka by tak neměl ve finančním světě vyvolávat tak velké obavy, jako tomu bylo v roce 2011.

Dalším důležitým faktem je, že krach Řecka není pro investory bleskem z čistého nebe. Rozhodujícím rozdílem je zcela odlišný přístup ECB. Místo odmítání nákupu státních dluhopisů banka plošně nakupuje dluhopisy a plánuje nakupovat minimálně do září 2016.

Když se podíváme na krátkou historii těchto mimořádných opatření měnové politiky, potvrdí nám, že sázet proti největším světovým centrálním bankám se nevyplácí. Pokud se vám tedy nepodařilo naskočit do rozjeté evropské akciové rallye na začátku roku, máte jedinečnou příležitost tak učinit nyní po výraznější korekci.

Autor je makléř Patria Finance


Čtěte také:

CONTENT24

Z řeckých bank dál mizí peníze, kolaps prý ale nehrozí

Začíná Tsipras couvat? Na další jednání s věřiteli připraví nové návrhy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).