Menu Zavřít

Pavel Telička: Podnikání bych musel pověsit na hřebík

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Příštím možným vicepremiérem pro ekonomiku je Pavel Telička. Minulé úterý (18. října) jsme mu zavolali do jeho firmy BXL. Bývalý eurokomisař s námi mluvil krátce po svém posledním rozhovoru s premiérem Jiřím Paroubkem a stále nebyl rozhodnut, jak se k jeho nabídce postaví.

* V neděli jste dostal nabídku od předsedy vlády na místo místopředsedy vlády pro ekonomiku. Už předtím jste dvakrát odmítl post ministra zahraničí. Bude vaše odpověď opět zamítavá?

Zatím jsem na nabídku nereflektoval, ale nevím, zda je moudré potřetí nabídku na vládní místo odmítat. Z neděle na pondělí jsem o tom přemýšlel celou noc, ráno jsem premiérovi tlumočil negativní stanovisko, ale záležitost je dosud stále diskutována.

* Jinými slovy, ještě není rozhodnuto?

Rovina přímého volebního střetu s předsedou ODS v Praze je pro mě velmi lákavá. Těžko si představit razantnější vstup do politiky. A jak jsem již zmínil, potřetí odmítnout nabídku od premiéra by mohlo znamenat, že si uzavřu do politiky dveře. Takže o tom stále přemýšlím.

* Jaká podnikatelská témata byste řešil jako první? S kým byste se při jejich prosazování na politické scéně snažil spojit?

To je předčasná otázka, témat je celá řada. Co se týče hledání spojenců, vidím větší šanci na dohodu s menšími politickými stranami než s ODS.

BRAND24

*** Zanechal byste podnikání v BXL? Pokračovala by firma dále v činnosti?

Podnikání bych samozřejmě zanechal a distancoval se od něj tak, aby byl střet zájmů vyloučen na sto dvacet procent. BXL by ale existovala dále. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).