Menu Zavřít

Pavel Páral: Koaliční partneři poznávají Babiše

1. 7. 2014
Autor: E15 Anna Vacková

Babišovi koaliční partneři jsou zděšeni a pobouřeni tím, že ministr financí nedodržuje dohody a ve státních firmách si prosadil personální změny podle vlastních představ. Na rozdíl od lidí z byznysu, kteří někdy s Babišem obchodovali, dodnes nepochopili, že on prostě dodržuje pouze dohody, které jsou pro něj výhodné. A dodržuje je tak dlouho, dokud je to pro něj výhodné.

Pozice ve státních firmách, s nimiž Agrofert vlastněný ministrem financí obchoduje či mají významný vliv na prostředí, v němž působí, prostě obsazeny být musí. To není věc názoru, ale instinktu. Miroslav Kalousek mluví o „chování tygra v masně“. A náš ministr financí je tygr. Kdyby nebyl, nebyl by druhým nejbohatším člověkem v zemi, nevybudoval by impérium, ale objížděl by jezeďáky s dodávkou s hnojivy. To, co se odehrálo v pátek odpoledne a večer, je prostě další projev konfliktu zájmů, v němž je Andrej Babiš každou vteřinu svého působení v politice.


Čtěte také: Babiš dosazuje své koně do státních podniků, ohrožuje tím koalici


Nejprůhlednější je situace v Čepro. Tato firma přimíchává do paliva biosložky, jejichž producentem jsou firmy z Agrofertu. Nakupuje jich za miliardy. Dozorčí radu obsadili lidé, kteří dříve působili v Unipetrolu. Dříve znamená v době, kdy byl Babiš zájemcem o privatizaci chemického holdingu a vyhrál příslušný tendr, jen firmu nepřebral. Ti lidé jistě dělali vše, aby zůstali na svých postech i po privatizaci.

Její výsledek se přitom zdál více než jistý do chvíle, než miliardář začal vyžadovat od státu nadstandardní slevu. Proto nebyli zadobře s PKN Orlen, která se nakonec stala vlastníkem Unipetrolu. A Unipetrol potřebuje aktivní spolupráci s Čepro, k čemuž jistě mohou být nakloněni i Babišovi lidé. Jak si je naklonit? Těžko říci. Ale Agrofert vede arbitráž s PKN Orlen o nemalé miliardy. Co takhle dohodnout nějaké kulantní, oboustranně výhodné narovnání?

V případě ČEZ je situace složitější a jde zřejmě o jiné kšefty. Agrofert se angažuje v obnovitelných zdrojích, proti nimž ČEZ lobbuje. A hlavně je to obrovská a napěchovaná kasička. Babiš se musí k ovládnutí firmy probíjet rafinovaněji, což se mu nyní zrovna dvakrát nepovedlo, neboť popudil koaliční partnery.

Finální převzetí se i tak blíží

Z byznysu však dobře ví, že když něco obsadí silou a neprávem, tak i v případě ústupu mu nějaké zisky zůstanou. A finální převzetí se tak jako tak přiblíží. Nyní dostal přinejmenším možnost hledat ve firmě šibenici, na níž by pověsil generálního ředitele. Podobné je to i v Českém aeroholdingu.

Jestli se ministr hájí, že jmenuje do funkcí odborníky, měl by jejich kvalifikaci nějak věrohodně doložit. Kromě naftařů v Čepro a bývalého člena představenstva ČEZ Borovce by se mu to dařilo dost obtížně.

A jestli pořád trvá na své představě, že stát je jako firma patřící akcionářům-občanům, tak by měl vzít na vědomí, že zastupuje jen osmnáct procent akcionářů a dvaaosmdesát zatím pořád hlasuje proti němu. Česko není Agrofert. Zatím.


Čtěte také:

Babiš dosazuje své koně do státních podniků, ohrožuje tím koalici

CONTENT24

Babiš překopal vedení Aeroholdingu, v dozorčí radě zasedne Švejnar

Michal Šnobr: Babiš si otevřel dveře do ČEZ. Dokořán

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).