Menu Zavřít

Pavel Páral: Jak chtěli vlci vybírat baču

26. 5. 2015
Autor: ČTK

Křeslo šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je politická trafika. Můžeme s tím nesouhlasit, zlobit se, protestovat, ale to je všechno, co se s tím dá dělat. Od vzniku vlivného úřadu tomu tak bylo a nic se na tom měnit nebude. Podle toho dopadlo i poslední rozhodování vlády, která chce na další období ponechat v čele úřadu exposlance ČSSD Petra Rafaje. Je smutnou realitou dneška, že je to vlastně dobrá zpráva.

Jeho kandidatura, kterou musí ještě posvětit prezident Zeman, prošla o jediný hlas a proti vůli ministrů z ANO. Kritika byla oprávněná. Úřad se moc nečiní a co činí, je takové nějaké povolné a nekonfliktní.

Nedávným příkladem je návrh novely zákona o zneužití tržní síly. ÚOHS do vlády donesl verzi, podle níž za zneužití své tržní pozice mohl být velmi vysokou pokutou potrestán nejen obchodní řetězec, ale také jeho dodavatel. Což bylo logické, protože třeba jeden producent minerálek u nás ovládá o dost více než polovinu trhu.

Druhý pokus

Potravinářské firmy ministra financí sice nejsou až tak dominantní, ale z definice zneužitelné tržní síly v navrženém zákoně by se vyvléknout nemohly. Bylo by proto vážně vhodné dohlížet nejen na obchodníky, ale i na dominantní výrobce. Leč Rafaj ve vládě dostal za vyučenou a k tomu šanci na druhý opravný pokus, při němž už opravdu, ale opravdu nebude dráždit hada bosou nohou. A tak se stalo. Bez protestů.

Každopádně je naprosto zřetelné, že ministři z politické divize Agrofertu by do výběru strážce konkurenčního prostředí v zemi neměli ani muknout. Protože je opravdu chucpe mluvit do výběru člověka, který má v popisu práce dohlížet, aby obchodní praktiky jejich šéfa nepoškozovaly spotřebitele ani další subjekty na trhu.

Přitom je dost záhadou, proč jim ten Rafaj tak vadil, když kromě opraveného přešlapu funguje jak hodinky. Úřad Babišovi už léta schvaluje každý papír, který tam z Agrofertu dorazí.

Prostě našemu ministru financí evidentně férová soutěž nic moc neříká. Proto by měl být on i jeho lidé v případě ÚOHS mnohem zdrženlivější, než momentálně jsou

A je úplně jedno, že některé záležitosti poněkud zavánějí. Veřejnost například nikdy nedostala šanci zkontrolovat, zda Agrofert skutečně prodal několik svých společností, což byla podmínka úřadu pro schválení šest let staré transakce.

Při ní Babišův holding kupoval svého největšího konkurenta, společnost Agropol. Transakce sice proběhla ještě za Rafajova předchůdce, ale kontrola už zbyla na něj. Úřad však dodnes neodtajnil, které firmy měl Babiš prodat, takže nelze zjistit, zda je nadále neovládá.

O tom, že nejde jen o zbytečnou podezíravost, svědčí slovenská kauza nákupu pekáren od United Bakeries. Tamní antimonopolní úřad Babišovi transakci týkající se prodeje pekáren v Bratislavě a Žilině zakázal. Ale Babiš pak samostatně na speciálně vytvořenou firmu, pro kterou nepotřeboval schválení, koupil Bratislavu.

A Žilinu koupila společnost kontrolovaná Babišovými právníky z Košic. Prostě našemu ministru financí evidentně férová soutěž nic moc neříká. Proto by měl být on i jeho lidé v případě ÚOHS mnohem zdrženlivější, než momentálně jsou. Vlci by fakt baču volit neměli.


Čtěte také:

Rafaj: ÚOHS po půlroční přestávce znovu začne dělat přepadová šetření

BRAND24

ÚOHS zastavil šetření s Asociací inkasních agentur

Rafaj chce vést antimonopolní úřad dalších šest let, získal podporu Sobotky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).