Menu Zavřít

Pavel Páral: Člověk typu Babiše s tak rozsáhlými zájmy nepatří do politiky

24. 1. 2015
Autor: ČTK

Ministr financí Andrej Babiš nechal vedení státní firmy Mero, která spravuje ropovody, obsadit nejvěrnějšími spolupracovníky, a vyvolal tak mezi zainteresovanými insidery bouřlivé spekulace.

Správce ropovodů je totiž klíčem při vyjednávání s polským PKN Orlen o budoucnosti Unipetrolu, a tím může významně ovlivnit budoucnost celého českého chemického průmyslu. Tedy odvětví, na jehož prosperitě je ministr financí ve svém podnikání naprosto zásadně zainteresován.

Vadí vám střet zájmů Andreje Babiše?

Zvláště závažnou skutečností je, že všechny dohody, které zde mohou vzniknout a budou postupně uváděny v život, budou ujednávány za zavřenými dveřmi a neveřejně. Je to logické v tak konkurenčním byznysu. A zároveň je naprosto absurdní, že stát tam bude zastupovat člověk, jehož majetku se ony dohody zcela zásadně dotýkají.

Miliardový spor s Orlenem

Babišův Agrofert vede stále ještě miliardový spor s Orlenem kvůli tomu, že mu polská firma nepřeprodala po privatizaci Unipetrolu jeho předem dohodnuté části. Nezávisle na tom Poláky v Čechách zajímá petrochemie, ale rafinerie fakticky ignorují a neobnovují je. Investice od vstupu Poláků do rafinerií nedosahují ani náznakem hodnoty odpisů a kralupská rafinerie je fakticky před uzavřením.

Jedním z jejich argumentů je skutečnost, že státní podnik Mero si účtuje za přepravu ropy do Kralup ceny, které vysoce přesahují v Evropě obvyklé poměry. A aby to nebylo málo komplikované, chemické provozy Agrofertu obchodují s podniky ze skupiny Unipetrol, ale i se státním Čeprem, kterému dodávají bio složky, jež je podle zákona nutné přidávat do motorových paliv.

Rostoucí vliv J&T nemusí Babišovi vonět

Druhým největším akcionářem Unipetrolu je pak skupina J&T, která nabízí Polákům odkup jejich majoritního podílu. Loni na podzim ohlásila vstup do J&T obrovská čínská energetická společnost CEFC China Energy, která má za sebou kromě jiného významné investice do ropného a plynárenského průmyslu na Blízkém východě a ve Střední Asii.

S těžebními společnostmi v těchto regionech má CEFC uzavřeny dlouhodobé kontrakty na dodávky ropy a zemního plynu v celkové hodnotě padesáti miliard dolarů. Číňané s J&T, a zejména s Křetínského EPH by mohli být pro Poláky přijatelným partnerem. Rozhodně přijatelnějším než maďarský MOL se svými vazbami na Rusko. Z party českých a slovenských finančníků by se rázem mohli stát o řád vlivnější hráči ve středoevropském byznysu, což Andreji Babišovi rozhodně nemusí vonět.

V byznysu samozřejmě hrají významnou roli i osobní vztahy a ty se v čase vyvíjejí. J&T a EPH byly spolu s Martinem Romanem tím mafiánským Palermem, s nímž Babiš veřejně bojoval. Pak se zdálo, že přinejmenším s Křetínským uzavřel příměří, které je patrně dáno vstupem této party do médií a ovládnutím nepochybně vlivného deníku Blesk, na nějž Babišovi voliči dost silně slyší. Asi o dost silněji než na Lidové noviny. Ale takový mír z „musu“ zpravidla dlouho nevydrží, a kolik váží Babišovo slovo a dohoda s ním, vědí jeho četní obchodní partneři víc, než je jim milo.

Fatální střet zájmů

Šachová hra o českou a zřejmě nejen českou chemii je nejspíše ve značně pokročilé fázi, když klíčový hráč na ministerstvu financí přišel s tímhle až příliš veřejným a průhledným tahem. A jeho problémem je, že zároveň hraje za svůj Agrofert a náš stát. O tom, co je mu bližší, lze nepochybně veřejně spekulovat, jakkoli se mu to nelíbí, a je třeba o tom spekulovat. Ten problém jeho fatálního střetu zájmů je totiž více v tom, co může udělat, než v tom, co skutečně udělá.

V té hře, kde všechny důležité rozhodovací posty postupně systematicky obsazuje jemu osobně silně loajálními lidmi, mu totiž nebude vidět pod prsty nejen veřejnost či opozice, ale ani jeho koaliční partneři, kteří za výsledek hry o významnou část naší strategické energetické bezpečnosti nesou úplně stejnou odpovědnost jako Andrej Babiš.

Zde nejde o snadno překontrolovatelnou zakázku státních Lesů ČR pro Babišovu firmu Uniles na těžbu dřeva a sázení stromků. A to je jeden z hlavních důvodů, proč člověk typu Babiše s tak rozsáhlými obchodními zájmy nepatří do politiky, jakkoli může být mnohým sympatický a jakkoli má za sebou ony často vzývané výsledky práce. V politice je zkrátka třeba jasně vidět, kdo je beneficientem těch slavných výsledků práce ministra financí, a to v tomto případě vidět není.


Čtěte také:

Babiš mění vedení Mera. Pantůčka nahradí Stanislav Bruna

Babiš dosazuje své koně do státních podniků, ohrožuje tím koalici

Europarlament kritizuje Babiše za konflikt zájmů

BRAND24

Babiš řeší střet zájmu. Explosii převedl na ministerstvo průmyslu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).