Menu Zavřít

Pavel Páral: Babiš jako kůl v plotě

10. 11. 2015
Autor: ČTK

Odchod náměstka ministra financí Jana Gregora po osmnácti letech služby českým státním rozpočtům se dal čekat. Spíše je překvapivé, že to loajální státní úředník se svým posledním šéfem vydržel tak dlouho. Když před rokem a půl přišel Andrej Babiš na ministerstvo financí, netušil o fungování státní správy vůbec nic než to, že je to všechno „dajaké Palermo“.

Přivedl si s sebou notorického kverulanta a spasitele lidstva Lukáše Wagenknechta, který o úřadu přece jen něco věděl a měl být tím velkým Čističem. Udělal ho prvním náměstkem a on se hned pustil do práce. Nelenil a podal trestní oznámení na svého kolegu náměstka Gregora. Za údajné čachry v projektu budování státní pokladny, nejdůležitější modernizace v hospodaření se státními penězi, která spoří ročně mnoho miliard na obsluze státního dluhu.

Šlo o Gregorův problematický krok, díky němuž se však spuštění státní pokladny výrazně urychlilo a stát hodně ušetřil. Policie už před pár měsíci případ odložila. Nic trestného nenašla. Když však tato kauza začala, byla to předzvěst toho, jak se budou měnit poměry na jednom z nejdůležitějších ministerstev v zemi. A také první projev toho, že velký miliardář úřad manažersky nezvládá.

Sestavování rozpočtu je hodně specifická kvalifikace a lidí, kteří ji mají, po Praze moc neběhá

Jaký šéf řídící privátní firmu by připustil, aby si dva jeho klíčoví podřízení šli takovým způsobem po krku? Jenže vyhodit hned po nástupu spasitele Wagenknechta by bylo politickou ostudou a zamést s Gregorem dost dobře nešlo. Sestavování rozpočtu je totiž hodně specifická kvalifikace a lidí, kteří ji mají, po Praze moc neběhá.

I když se jistý čas spekulovalo o tom, že Gregor přeskočí na Úřad vlády k premiéru Sobotkovi, skončilo to jinak. Wagenknecht nakonec letos v červnu stejně letěl, ale to už bylo pozdě. Běžný chod úřadu už v té době byl a dodnes je do značné míry v rozkladu. Postupně odešly stovky lidí se specifickými znalostmi a informacemi.

Obměnilo se vedení Generálního finančního ředitelství. Vyměnili se vedoucí odborů i oddělení v rozsahu, jaký tento úřad nezažil snad od roku 1918. A kromě samotného Wagenknechta odešli i další lidé, které si Babiš na svůj úřad přivedl.
Nejpozoruhodnější z nich je právě končící daňová náměstkyně Hornochová, protože ani špičkových daňařů moc k dispozici není. Někdo odešel, protože byl vyhozen, většina ale odcházela sama, protože v novém prostředí na ministerstvu už nechtěla dělat.

A tak odchází i Gregor, který mohl mít teplé náměstkovské místečko pod zákonem o státní službě až do penze. Místo toho jde do časové ohraničeného, i když jistě finančně lukrativního úřadu u Evropského účetního dvora v Lucemburku. A kdo ví, jak to na úřadu v Letenské chodí, nemůže se mu divit.

Hodně zajímavé nyní bude, jak se Babišovi podaří znovu obsadit náměstkovská křesla, na něž je podle služebního zákona vypsáno výběrové řízení. Kdepak se najednou vylíhnou oni věčně vzývaní odborníci, kteří se pohrnou makat s Babišem, ale hlavně také pod Babišem?

BRAND24


Čtěte také:

Babišův náměstek míří do Lucemburku, bude kontrolovat rozpočet EU

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).