Menu Zavřít

Pavel Páral: Alespoň lhát kdyby uměli

16. 5. 2014
Autor: ČTK

Bohuslav Sobotka se tvářil dost kysele, když mu Miroslav Kalousek nabídl, že TOP 09 podpoří přistoupení k fiskálnímu paktu, pokud ho bude tato vláda opravdu dodržovat. Nelze se tomu divit. Exministr financí si totiž koaliční vládu ANO, ČSSD a lidovců doslova a do písmene namazal na chleba. Udělal z ní partu amatérů, kteří neumějí ani lhát tak, aby je u toho při první příležitosti nechytli.

Je to už nějaký čas, co ministr Zaorálek po svém zvyku velkými ústy prohlašoval, jak Česko přistoupí k fiskální unii a na rozdíl od minulé Nečasovy vlády prokáže svůj odpovědný přístup k veřejným financím. Zřejmě tehdy netušil, že k přistoupení je třeba ústavní většiny v obou komorách parlamentu, tudíž i hlasování TOP 09 s vládou. A Kalousek není hlupák, který by takovou příležitost neuchopil za pačesy.

Formální přistoupení k paktu totiž neznamená nic jiného než prázdné gesto, pokud není akceptováno ustanovení omezující strukturální deficit rozpočtu na půl procenta HDP. Strukturální deficit je veličinou, která se poměrně složitě počítá tak, že normální schodek je očištěn o vliv hospodářského cyklu. V praxi to v zásadě znamená, že pokud ekonomika stagnuje či se propadá, může být schodek vyšší, v případě růstu musí být rozpočet vyrovnaný, nebo dokonce přebytkový. Nečasova vláda sice k paktu nepřistoupila, ale deficit na požadované parametry dostala. Sobotka hodlá dělat opak – přistoupit k paktu a strukturální deficit podstatně zvýšit. Kalouskova nabídka výměnného obchodu proto na první pohled nemá logiku.

Ale na druhý už ano. Naprosto jasně prokazuje, že tato vláda neumí nejen lhát, ale ani hospodařit. Žádné škrtání výdajů se totiž fakticky nechystá. Naopak se plánuje jejich zvýšení. A aby toho nebylo málo, tak i snížení příjmů. Zamýšlené snižování sazeb DPH je nejhloupějším nápadem, na jaký kdy přišla jakákoli česká vláda od listopadu 1989. Vyšší DPH funguje dobře, maloobchodní prodej roste. I ty knihy, které měla vysoká DPH bezmála zničit, se prodávají stále dobře a vydavatelství nekrachují. V případě léků i ministr financí připustil, že snížení DPH žádné velké zlevnění nepřinese. Zrušily se poplatky ve zdravotnictví, což si žádá vyšší dotace ze státního rozpočtu, a to v řádu miliard korun. Obnovení původního modelu valorizace penzí bude také stát hezkých pár miliard. A další peníze mají být pumpovány do ekonomiky v zájmu jakéhosi oživení velmi neefektivními kanály. Hospodářství přitom oživuje i bez těchto výdajů, ba o to zdravěji a udržitelněji.

Je zcela evidentní, že levicová vláda kromě průhledného předstírání kompetence a odpovědnosti dokáže jen dál zvyšovat dluh. Zřejmě se ČSSD a ANO domnívají, že jejich voliči to platit nebudou vzhledem k daňovému systému extrémně vychýlenému ve prospěch nízkopříjmových kategorií. Na všechny ostatní dělají dlouhý nos.


Čtěte také:

BRAND24

Kalouskův gambit aneb Fiskální pakt ve sněmovně

Vláda chce fiskální pakt EU s výjimkami, TOP 09 žádá víc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).