Menu Zavřít

Pavel Páral: Adrianina jízda na Kočkovic lochnesce

14. 10. 2014
Autor: čtk

Prvních pár hodin po volbách představovalo zřejmě první lekci reálné politiky, kterou Andrej Babiš absolvoval. Jinak by se nemohl tak divit a rozčilovat, že jeho hnutí vyhrálo v Olomouci, ale všichni se proti němu spojili, takže na Hané si parta z Agrofertu neškrtne. Tak to prostě chodí.

Obzvláště to tak chodívá, je-li volební výsledek tak roztříštěný, jako je v Olomouci i dalších městech. Ministr financí ovšem v předmětu politika evidentně moc neprospívá. Jinak by za olomouckou událost nenapadal ČSSD výrokem, že se raději spojila s kmotry, jen aby na tamním magistrátu někdo nedělal pořádek. Přímo si tím totiž koleduje o repliku na téma Adriany Krnáčové, která se na pražský magistrát veze nikoli tramvají s profesionální vdovou Kaplickou, ale na lochnesce rodiny Kočkových.

Méně obrazně řečeno, jestli má dnes nějaká stranická parta bytelnou kmotrovskou pověst, tak je to pražská sociální demokracie, která ve zcela stejné sestavě, jakou má dnes, roky spravedlivě dělila přízeň mezi Tomáše Hrdličku a rodinu slavného správce matějské pouti. A s tím se bude nadměrně sebevědomá dáma muset naučit žít, jinak jí ten primátorský řetěz na krku dlouho nevydrží. Političtí insideři dobře vědí, že pražská koalice ODS a ČSSD se rozpadla proto, že tehdejší primátor Svoboda sice dokázal pro boj s pražskými kmotry získat těsnou většinu v modré části městské rady, ale Hrdličkova menšina se vždy mohla spolehnout na socialistický tandem Březina-Hulinský.

Pražské rozložení sil je navíc vratké. Koalice se rodí na vládním půdorysu, ale ten jí dává převahu jediného hlasu a o takový je velmi snadné přijít. Bude muset stále hledat podporu u Pirátů, ale častěji spíše u pragmatických komunistů. Ale to pak bude potřeba pověstnou aroganci Adriany Krnáčové odložit před cestou do Prahy někde na věšáku v centrále ANO na Chodově.

V praktické politice je pak třeba předvádět nějaký skutečný výkon. Audity a trestní oznámení, které jsou zatím jedinou podstatou vládní činnosti Babišova hnutí, by totiž nevyhnutelně ohrožovaly koaličního partnera, který netrpí žádným sentimentem vůči Babišovi, ale ani vůči svému stranickému předsedovi.

TOP 09 by proto měla vzdát své pokusy o obsazení radnice, aby nedopadla jako ODS po minulých pražských volbách. Místo toho by si mohla udělat pořádek ve vlastních řadách. Zejména se vypořádat s primátorem Hudečkem, který straně Prahu zcela evidentně prohrál politickými chybami. Počínaje zbytečným bojem o billboardy, které prý hyzdí Prahu na rozdíl od okrasných hranolových konstrukcí s obličejem jeho spolustraníků, a konče extrémně slaboduchou esemeskou Adrianě Krnáčové nabízející spolupráci týden před volbami. Chvíle TOP 09 přijde a nebude to nejspíš dlouho trvat. To je prostě politika. Řemeslo, které se musí umět.


Čtěte také:

BRAND24

Piráti nadále odmítají v pražské radě ČSSD

Hudeček se podle Babiše nabídl ANO. Ten tvrdí, že to bylo naopak

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).