Menu Zavřít

Pavel Kopecký: Levice v nedbalkách

10. 9. 2013
Autor: Redakce

Předčasné volby, které se kvapem blíží, získávají také jednu méně nápadnou přidanou hodnotu. Demaskují totiž velmi pochybnou kvalitu českého partajního života.

O valem upadající ODS ani o TOP 09 hovořit nechci, česká pravice ostatně po léta sama důsledně dokládala, co dovede a kdo ji tvoří. Nejnadějnější říjnové vyhlídky si drží levice, která však dělá všechno, aby na ni paní Štěstěna (zase) zanevřela.

Sociální demokracie rozpuštěním sněmovny zastihla sama sebe v nedbalkách. Pohodlný opoziční spánek trval příliš dlouho, čímž vznikl stav, v němž absentuje výrazný program, ale platí i normalizační slogan, že nejsou lidi. A jsou-li náhodou, předvádějí leccos s výjimkou jednoty.

Za intrikánského dozoru prezidenta válčí o vůdčí místa a povolební směřování strany. Nebo alespoň kvůli frustraci z kandidátek oslovují soudy. Prostě pomáhají konkurenci vpravo i vlevo. Sobě sotva. SPOZ musí být potěšena, když jí konkurence umetá cestičky. Pomáhá veřejnosti zapomínat, že zemanovcům by v názvu stačilo místo čtyř slov jen to jediné, poslední, pod nímž se skrývá bezostyšné přidělování politických obročí vybraným podporovatelům jediného muže.

Komunisté si na těchto základech upevňují svůj protestní obraz. Stvrzují povrchní dojem po kořisti neprahnoucí, nezkorumpované partaje, jež jediná zvedá antikapitalistická a antiimperialistická témata. Občanská levice by měla vzít rychle rozum do hrsti. Už několikrát se jí nevyplatilo spoléhat se pouze na to, že mnoho voličů je právem naštvaných na pravici.

Autor je politolog


Čtěte také:

BRAND24

Komu dát svůj hlas? Nerozhodným pomůže volební kalkulačka

Předčasné volby by zřejmě přilákaly rekordní počet voličů, ukázal průzkum

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).