Menu Zavřít

Pavel Kopecký: Dokonalý portrét

1. 10. 2013
Autor: E15 Michael Tomeš

Pokud nepřijde něco neobvyklého, preference českých voličů se do předčasných voleb už příliš nehnou z místa. Připusťme, že se neobjeví žádný nový snaživec, dejme tomu ambiciózní státní zástupce nebo variace na téma „správnej polda“. Při zachování statu quo bude říjnové hlasování výpraskem pravici.

ODS se těžko zbaví image hnízda býčích zátylků se zlatými řetězy, které usměrňovaly polistopadové budování kapitalismu. Nejvíce kroků k metě nejmenší sněmovní strany učinila neschopnost „posledních Mohykánů“, ale také tlustá peněženka Babišova Agrofertu. Na druhé straně trochu pomohl sám nejvyšší, tedy Václav Klaus, jehož amnestii si pamatuje zhruba tisíckrát víc lidí, než by mu bylo milé. K otci zakladateli a zároveň dědu rozložiteli přešli z ODS okrajoví či třetiřadí činovníci, aby posílili bandu vedenou věčnou kandidátkou Janou Bobošíkovou.

Zastavme se i u Karla Schwarzenberga. Kalouskova politická monstrance v čele TOP 09 zůstává. Pro maloměšťáky z velkých měst je „kníže“ stále bizarně přitažlivým, a to přes své konzervativní katolictví venkovského typu. Na trh nyní přišlo omílání neurčitých zásluh Kalouskovy strany o ekonomiku a obranu všemožných občanských svobod, plánuje se budování sociálního státu a Jaromír Drábek nenápadně vysublimoval. Předchozí plakátovou nenávist k levici přelepila proklamace o archaičnosti pravolevého dělení politického spektra. K tomu převratná facebooková výzva „Volit hlavou“. Portrét české demokratické pravice je dokonalý.


Autor je politolog


Čtěte také:

CONTENT24

Martin Čaban: Jako nic

ODS nechce spolupracovat s Babišem, Okamurou, Bobošíkovou, ani Zemanovci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).