Menu Zavřít

Pavel Kohout: Jak střelit Evropu do nohy

18. 2. 2013
Autor: čtk

Daň z finančních transakcí je pěknou a zdaleka ne první ukázkou toho, že cesty dlážděné dobrými úmysly vedou čato do pekla. Je nepochybné, že evropští politici a úředníci mají ty nejlepší úmysly. Jistě je nelze podezírat, že si přejí Evropu postiženou vysokou nezaměstnaností, ochromeným hospodářstvím, rozpadlou sociální strukturou a bankovní krizí japonského typu.

Jistěže si nikdo z propagátorů eura nepřál, aby se eurozóna již po deseti letech fungování propadla do marazmu, v němž se nyní nachází. Jenže se propadla. Co teď?

Z politických důvodů je zakázáno poukazovat na skutečné viníky situace, tedy na společnou měnu, která poškodila prakticky všechny státy, které ji používají. A na nabubřelý sociální stát, který sežere zhruba polovinu hrubého domácího produktu podle toho, o jaké zemi konkrétně mluvíme, a přece není schopen vyřešit nezaměstnanost ani jiné sociální problémy.

Co tedy zbývá? Je nutno vymyslet zástupné viníky. Svalit vinu na někoho nebo na něco jiného, než jsou uvedené dvě posvátné krávy Evropy. Tradiční obětní beránek – Žid – již není použitelný. Zbývá ovšem ještě nepřítel, kterému se před válkou říkalo „mezinárodní plutokracie“. Ano, banky, burzy a finanční trhy obecně. Málokdo jim rozumí. Pracují v nich dobře placení lidé. Ideální cíl ideologického bombardování.

Evropský parlament obdržel návrh zákona, který má zavést daň z finančních transakcí. Daň má mít sazbu desetiny procenta pro akcie a dluhopisy, setiny procenta pro deriváty. Autoři návrhu si dali velkou práci, aby postihli veškeré obchodování, které se nějak týká eurozóny. Když například londýnská banka bude prodávat newyorské bance akcie Volkswagenu, daň zaplatí také.

Sazby daně z finančních transakcí mohou zdánlivě vypadat zanedbatelně, ale nejsou. Při mnoha obchodech hrají roli i desetiny procenta. Platí to zejména pro obchody s dluhopisy; akciovým trhům daň ublíží méně. Ale obchod s dluhopisy je kriticky důležitý pro předlužené evropské země. Kdykoli se zadrhne, hovoří se o velké krizi. Daň z finančních transakcí, byť zdánlivě malá, může tento trh zcela ochromit.

Evropská komise v dobré víře, že bojuje proti plutokratům, střelí Evropu do nohy. Nebylo by to poprvé. S rostoucí intenzitou evropské integrace lze pozorovat, jak klesá růstový potenciál evropského hospodářství a jak roste nezaměstnanost mládeže, dlouhodobá nezaměstnanost a další nepříznivé ukazatele.

Jedním z tvůrců daně je mimochodem Algirdas Šemeta z Litvy. Další důkaz, že překotné rozšíření EU do východní Evropy bylo chybné. Česká vláda, to je třeba ocenit, je proti dani. Bohužel její odpor bude nejspíš marný.


Čtěte také:

ČNB: Tobinova daň nakazí i český trh

Merkelová vyzvala k zavedení světové daně z finančních transakcí

CONTENT24

Část EU může zavést daň z finančních transakcí


Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).