Menu Zavřít

Patero rad

8. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Prohlédněte šuplíky, možná platíte věci, o kterých nemáte ani tušení

Zastavit se před blížícím se koncem roku a ohlédnout se zpět, to by mělo platit i pro rodinnou kasu. Užitečné je udělat například následující: zkontrolovat platnost a výši plnění pojistek a spořicích smluv, ověřit, zda za služby finančním institucím neplatíte více, než je nezbytné, podívat se na cenu zaplacenou v posledním roce za bydlení, spočítat, kolik asi za uplynulý rok zaplatíte na daních a případně se je ještě pokusit legálními způsoby snížit.

1. Pořiďte sobě i blízkým stavební spoření Patří mezi nejrozšířenější a nejvýnosnější způsoby zhodnocení peněz. Jeho výhodou je možnost spořit i malé částky (od sta korun měsíčně) při předem dané úrokové sazbě (dvě až čtyři procenta) a s každoročním připsáním státního příspěvku patnáct procent z naspořené částky, maximálně však z 20 tisíc korun za rok. Veškeré výnosy spoření - úroky a státní podpora - jsou osvobozeny od daní.

2. Vy a partner si pořiďte penzijní připojištění a životní pojistku Utajenými poklady, neoprávněně ve stínu jiných spořicích a pojišťovacích nástrojů, jsou penzijní připojištění a životní pojištění. Ta (pro mnohé asi překvapivě) často vynáší i víc než „stavebko“. Kde se zhodnocení objeví? Na daních! Kromě přímé státní podpory (až 1800 korun ročně) ušetří dvojice těchto instrumentů pojištěnému na daních až 7200 korun ročně. A pokud přimějete k daňově uznatelnému příspěvku i svého zaměstnavatele, může to být i mnohem více!

3. V nájemním či ve vlastním Sečtěte, kolik jste za rok zaplatili za bydlení. Jen nájemné vás přišlo na více než sto tisíc za rok? Začněte uvažovat o změně. Na bydlení ve vlastním stačí opravdu málo. Splátka hypotéky na 1,8 milionu korun stojí jen jedenáct tisíc korun měsíčně. Levnější to v dohledné době nebude, spíše naopak. Úroky už začaly růst a ani v příštím roce se tento trend nezmění.

CONTENT24

4. Jednorázově placené pojištění se hodí především pro děti Jednorázově placené kombinované životní a úrazové pojištění s návratným vkladem stojí za úvahu jako dárek. Tento typ pojistek partnerům, dětem či příbuzným poskytne ochranu v případě, že je postihnou nepříjemnosti v podobě úrazu nebo dlouhodobé nemoci. Pojištění nabízí možnost kombinovat různé druhy rizik, ale zároveň umožňuje dostupnost vložených prostředků v průběhu pojištění. Na jeho konci, zpravidla po pěti letech, dostanou vaši blízcí darované peníze, v mezičase zhodnocené, zpět.

5. Naučte děti hospodařit s penězi Chcete, aby byl potomek za pár let schopen výhodné finanční produkty sám vyhledávat a nelitoval do nich uložených peněz? Pořiďte mu dětskou platební kartu k vašemu účtu nebo, je-li starší, rovnou vlastní konto. S kartou i kontem se snadněji naučí hospodařit s přiděleným měsíčním kapesným. Bankomat se na rozdíl od rodičů prostě obměkčit k poskytnutí dalších peněz nedá a dítě se tak snáze naučí finanční disciplíně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).