Menu Zavřít

Pastýřský list z Černínu

27. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Cyril Svoboda píše pražské KDU-ČSL na ministerském papíře

Lidovci dělají pokroky. Ještě loni při eurovolbách se jejich kandidátka senátorka Zuzana Roithová pokusila rozeslat své letáky za peníze Senátu, nyní už si uchazeč o post lídra na pražské kandidátce KDU-ČSL ministr zahraničí Cyril Svoboda uhradil poštovné za sebepropagaci automaticky sám. Jak však zjistil týdeník EURO, k dokonalosti má Svobodův dopis zhruba třinácti stovkám pražských lidovců daleko. Je totiž psán na oficiálním ministerském papíře, jehož odesilatele zdobí vyrytý státní znak a záhlaví „Ministr zahraničních věcí České republiky Cyril Svoboda“.

Sestry a bratři.

Svobodův dopis datovaný 18. října doplněný o černobílou kandidátovu fotografii s vlastnoručním podpisem se svým obsahem nevymyká českým předvolebním zvyklostem. „Jsem rád, že v Praze, jako jediném kraji v rámci KDU-ČSL, rozhodujete o naší kandidátce i Vy osobně. Věřím, že získám i Váš hlas, který nakonec rozhodne,“ vyzývá poslanec a ministr jednotlivě každého spolustraníka v metropoli, aby během pražské konference lidovců ve čtvrtek 3. listopadu zvolil lídrem právě jeho. Psaní se však vymyká formou.
„Mohl to napsat na stranický papír, to nepopřu,“ připustil Svobodovu chybu tiskový mluvčí ministerstva Vít Kolář. „Ale obálky, fotografie, balení a poštovní služby si pan ministr hradil sám, nešlo to ani z peněz úřadu, ani KDU-ČSL,“ zdůraznil a předložil doklad s razítkem České pošty, z něhož vyplývá, že 20. října bylo na jedné z pražských pošt zaplaceno 9390 korun jako cena služby uhrazená v hotovosti. Kolář upozornil, že ministr k dopisu použil „osobní papír, který mají k dispozici všichni ministři a je určen pro jejich korespondenci“. Nešlo tedy o papír ministerstva, označený hlavičkou instituce. Svoboda po Kolářovi ještě vzkázal, že mu dotazy kolem dopisu připadají absurdní, protože jiní kandidáti podobné osobní předvolební výzvy šíří za stranické peníze. Což je prý stejné, jako kdyby to psali za peníze státu, z jehož rozpočtu jsou politické partaje dotovány. „A to nikomu nevadí,“ divil se dle Koláře námitkám ministr. Miroslava Mencová z městské kanceláře KDU-ČSL v Praze potvrdila, že dopis je osobní iniciativou Svobody a stranická organizace s ním nemá nic společného.

Je to nešikovnost.

Politici shodně označují Svobodův postup za nešikovnost. „Je to na hranici toho, co bych nazval neetické chování,“ uvedl pro týdeník EURO premiér Jiří Paroubek. „Myslím si, že si to třeba ani nemusel v daném okamžiku uvědomit,“ dodal ke Svobodově motivaci. Podobně shovívavý je i stínový ministr zahraničí za ODS a europoslanec Jan Zahradil. „Nepodsouval bych panu ministrovi nějaké zlé úmysly, spíše bych řekl, že je to nešikovnost, zvlášť když dopis rozeslal v takto masovém měřítku,“ uvedl Zahradil. Soudí, že jde zřejmě o důsledek vnitřních poměrů v KDU-ČSL, během nichž pozice předchůdce předsedy Miroslava Kalouska ve straně postupně slábla - dnes už Svoboda není ani místopředsedou partaje, ani vicepremiérem. „Takže jakákoli berlička, kterou si lze vypomoci, se použije,“ uvažuje Zahradil, proč ministr zahraničí oslovil straníky z titulu funkce ministra zahraničí. „Důvod k demisi to ale zcela jistě není,“ zdůraznil.
Zahradil ovšem připouští, že ani on si není stoprocentně jist, zda občas v podobných záležitostech nepoužil papír se záhlavím své současné pozice poslance Evropského parlamentu.

BRAND24

Mě by to nenapadlo.

Praxi, že ministři zahraničí „fasují“ osobní papír označený státním znakem, funkcí a jménem, potvrdil bývalý šéf diplomacie Jan Kavan, dnes poslanec za ČSSD. „Nikdy by mě však nenapadlo jej použít v nějaké stranické záležitosti,“ prohlásil s narážkou na svou senátorskou kampaň v roce 2002. Nutno dodat, že aféra kolem jeho kandidatury tehdy přesto vypukla, a to kvůli nejasnému finančnímu pozadí kampaně. Kavan považuje Svobodův postup za věc etiky, osobně nevidí důvod, proč se při oslovení spolustraníků zaštiťovat ministerskou funkcí.
Předseda zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) komentoval informaci o ministrově dopisu lakonicky: „Mě to nepřekvapuje.“ A hned si přihřál polívčičku, že ani po nástupu sociálnědemokratického prvního náměstka ministra zahraničí Jaroslava Bašty nemá ČSSD v úřadě větší vliv, jak požadovala, protože kompetence Baštova předchůdce Jana Winklera si rozebrali jiní úředníci. „Divím se, že to panu Paroubkovi nevadí,“ dodal Laštůvka.

Svobodova Praha.

Cyril Svoboda se o svou pražskou stranickou organizaci opíral už jako předseda strany v letech 2001 až 2003. „Pokud mi důvěřujete, volte mě prosím na první místo. Pouze silný a jednoznačný mandát stranické základny podpoří moje postavení v očekávaném souboji se známými a silnými osobnostmi, které budou nominovat jako své lídry jiné politické strany,“ žádal tehdy Svoboda v dopise. „Z pozice ministra zahraničních věcí chci mimo jiné zdůraznit šance, které našim dětem nabízí vstup České republiky do Evropské unie,“ vysvětoval nepřímo, proč se na spolustraníky obrací z titulu své ministerské funkce.
Svobodovi však jde i o záchranu vlivu ve vlastní straně. Původně počítal s tím, že se na letošním listopadovém sjezdu KDU-ČSL znovu pokusí v souboji s pravicověji laděným Miroslavem Kalouskem získat předsednické křeslo, nakonec se však rozhodl kandidovat „jen“ na stranického místopředsedu. V té době Kalousek vyslovil podporu jeho ambici vést pražskou kandidátku. Čtvrteční triumf by Svobodovi před lidoveckým sjezdem výrazně pomohl.
Jeden z blízkých spolupracovníků Cyrila Svobody týdeníku EURO řekl, že ministr si důsledně hlídá, aby záležitosti týkající se jeho korespondence či stranické kampaně byly finančně čisté. „Tohle se ale stát nemělo, to je jasné,“ připustil.
Senátorka Roithová svůj loňský prohřešek přestála bez úhony. Poté, co vyšlo najevo, že z podatelny Senátu odešlo zhruba dvě stě zásilek letáků (za 2500 korun) z celkem chystaných 3500 (cca za 40 000 korun), poštovné uhradila a písemně se omluvila všem kolegům senátorům. Šéflidovec Kalousek vzal omluvu na vědomí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).