Menu Zavřít

Past na mamuta

13. 11. 2013
Autor: euro

Je to zajímavé srovnání. Zisk ČEZ za tři kvartály klesl o 3,7 procenta, zatímco jeho německý konkurent E.ON se propadl o více než polovinu. V situaci, kde je český energetický podnik širokou veřejností vnímaný jako jakési mafiánské hnízdo, to jistě stojí za povšimnutí.

Je za tím skutečnost, že německá firma se musí vypořádat s odstavením jaderné energetiky a masivním nástupem tzv. zeleného proudu ze solárů a větrníků, ale i přes to je zřejmé, že se ČEZ fakt nemá za co stydět.

Jedno je však zcela jasné. Evropským energetickým firmám se v budoucích letech nebude dobře dýchat a i česká vláda by se měla připravovat na to, že dividenda z ČEZ bude klesat a dotace ze státního rozpočtu na obnovitelné zdroje porostou. Přenášet tyto náklady na spotřebitele je totiž dost riskantní. Velké průmyslové firmy platí už nyní dost na to, aby to výrazně podvazovalo jejich konkurenceschopnost, a domácnosti nemají na to, aby jako domácnosti německé za podniky sáhly do vlastní peněženky.

V této situaci je velmi riskantní rozhodnutí začít stavět i výtopnu teletníků, natož Temelín, jak se zase objevují různé diskuse o jeho urychlení. Nakonec by asi bylo lepší, kdyby nám to Evropská unie zarazila, protože ČEZ z tendru vyřadil evropskou firmu Ariva. Špinavého uhlí máme dost a ČEZ tak vydrží sypat penízky na plnění slibů politických stran u lizu o něco déle.

Ale možná úplně nejlepší by bylo, kdyby si ČEZ penízky místo vyplácení dividend schovával a za pár let si levně koupil E.ON i s jeho odstavenými jaderkami. Získal by tak několikanásobek temelínského výkonu mnohem levněji než stavbou na zelené louce. I v Bruselu a Berlíně totiž jednou musí dostat rozum a vrátit se k civilizované energetice postavené na nějakém udržitelném ekonomickém modelu. A snad to bude dříve, než udeří doba ledová a všichni zmrzneme v očekávání globálního oteplování.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Mrtvý Němec, dobrý Němec

Zase Babišovo

BRAND24

Vyhuleno


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).