Menu Zavřít

Partnerka lékařů Ella

5. 10. 2010
Autor: profit

Společnost Ella-CS se zabývá vývojem, výrobou a prodejem speciálních zdravotnických pomůcek. Skutečnost, že se o její výrobky zajímá téměř celý lékařský svět, dokazuje, že se jí to daří. Proč? Ella soustavně investuje do výzkumu, vývoje a inovací.

Autor: archív Ella

Společnost Ella-CS založil v roce 1991 její současný ředitel Karel Volenec. Její historie se ale začala psát už pár let předtím. Ella-CS navázala na činnost Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, pro kterou Volenec pracoval. Její založení bylo přímým důsledkem tehdy nového administrativního požadavku, aby si každý z pracovníků fakulty, kteří se pravidelně věnují takzvané vedlejší hospodářské činnosti, za tímto účelem pořídil svou vlastní firmu.

Ella tehdy vyráběla speciální vícenásobné miniaturní termočlánkové snímače pro měření teploty v nádorové tkáni. Snímače se prodávaly zejména do ciziny a o jejich export se staral tehdejší Podnik zahraničního obchodu (PZO). Dnes si firma své obchody zajišťuje převážně sama, respektive s pomocí českých ambasád a agentury CzechTrade. Zákazníky má přitom takřka po celém světě. Pro malou Ellu z počátku 90. let by bylo obtížné je uspokojit, té dnešní se to daří.

Od Slovenska po Japonsko

Obrat firmy se stabilně zvyšuje a firmě se letos podařilo splatit všechny závazky vůči bance, které vznikly v době jejího založení. Ani hospodářská krize ji dle slov jejího ředitele nezasáhla. Největším problémem Elly tak zůstává nedostatek zaměstnanců s odpovídající kvalifikací. Zatímco v době založení byl jejím jediným zaměstnancem firmy Volenec, dnes v ní pracuje sto lidí. Ani tak velkému týmu se však nedaří vyhnout se komplikacím, které s sebou nese obchodování se speciálními zdravotnickými pomůckami.

Velké obtíže způsobují zákony ovládající jednotlivé zahraniční trhy. Kupříkladu na Slovensku musí mít Ella-CS samostatnou pobočku o velikosti minimálně 30 m2. Ve Francii je třeba kvůli tomu, aby výrobek hradila pojišťovna, nutné absolvovat zvláštní klinické studie. A na japonský trh se Elle podařilo proniknout až poté, co její ředitel čestně prohlásil, že není alkoholik a psychicky narušený člověk. V některých mimoevropských zemích se pak Volenec setkal dokonce i s decentním upozorněním na skutečnost, že otázka registrace souvisí s mírou osobní angažovanosti.

Specializace a originalita Nabídka Elly postupem času nezměnila svůj charakter, zato se rozšířila. Firma se stále specializuje na výrobu zdravotnických prostředků, ke snímačům však přibyly další speciální pomůcky, například takzvané stenty. Jde o speciální výztuže, které zabezpečují průchodnost zúžených oblastí zažívacího traktu. Jiný typ stentů se používá rovněž pro léčbu tepenných výdutí. Výztuž přemostí úsek tepny, který by bez ní mohl prasknout. Firma má v současné době ve svém portfoliu tři celosvětově unikátní výrobky. Prvním z nich je vstřebatelný BD Stent. Dalšími unikáty Elly jsou pak Danis Stent k zastavení krvácení z jícnových městků a extraktory pro snadné a bezpečné vyjmutí implantovaných stentů z jícnu. Bez inovací to nejde

Práci Elly a lidí s ní spojených oceňují odborníci po celém světě. Jako příklad může sloužit originální systém zavaděčů pro brachyterapii, což je zvláštní druh ozařování. Ten byl vyvinut na pracovišti firmy a nyní se používá v prestižním evropském klinickém centru AMC v Amsterdamu.

BRAND24

Výrobky Elly zároveň přispívají ke zlepšení pověsti našich zdravotnických zařízení. Na III.chirurgické klinice v Motole byly poprvé na světě použity vstřebatelné stenty (vyvinuté v Elle) při léčbě zúžení dýchacích cest.

A co stojí za úspěchem Elly-CS? Podle Karla Volence je to skutečnost, že firma nezanedbává výzkum, vývoj a inovace. Za vůbec nejdůležitější považuje schopnost zavádět nové výrobky do klinické praxe, nebo, jak sám říká, převést myšlenku do finálního výrobku. To totiž v mnoha případech znamená příležitost uvidět pacienta, který se díky produktům Elly vrací zpět do rodinného kruhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).