Menu Zavřít

Paroubek: Zadlužení Prahy je zcela přiměřené

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Na hospodaření je velká shoda mezi ODS, ČSSD i Evropskými demokraty Na pražském magistrátu bude další čtyři roky opět vládnout pravolevá koalice mezi ODS a ČSSD. Duchovním otcem koaliční smlouvy je dosavadní náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD).

Na hospodaření je velká shoda mezi ODS, ČSSD i Evropskými demokraty

Na pražském magistrátu bude další čtyři roky opět vládnout pravolevá koalice mezi ODS a ČSSD. Duchovním otcem koaliční smlouvy je dosavadní náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD).

Sociální demokracie dala na pražské radnici přednost vítězné ODS před Evropskými demokraty exprimátora Jana Kasla. Proč?

V první řadě to byla znalost našeho dosavadního partnera - v dobrém i ve zlém. O Evropských demokratech Jana Kasla toho kromě několika bývalých členů ODS, kteří se tam vyskytují, naopak mnoho nevíme.

Exprimátor Kasl by pro vás přijatelný byl? Jak velkou roli hrála jeho osoba při výběru ?

Samotného Jana Kasla bych já osobně jako partnera bral. Mezi další faktory, které byly při rozhodování určující, ale patří i větší zkušenost lidí z ODS v oblasti komunální politiky. To jsme viděli jako velmi důležité pro fungování městské rady. Za další - větší stabilita, protože 30 hlasů ODS a 12 z ČSSD dává bezpečnou většinu, která může vydržet celé období. V případě Evropských demokratů by vznikla menšinová rada, která by měla umožněnu existenci jen díky podpoře komunistů. A to samo o sobě by v sobě mohlo mít určitý zárodek budoucího konce. Pro každý materiál, který by tato rada přinesla na zasedání městského zastupitelstva, by totiž musela získávat ad hoc podporu - buď ODS, nebo KSČM.

Byla jednání o programu složitá?

Ta byla dalším důležitým faktorem. Ukázalo se, že ODS je ochotna jít až na maximum našich požadavků. Dosáhli jsme nakonec velmi přijatelného kompromisu. V koaliční smlouvě, která je základem budoucího programového prohlášení, jsou významné body z volebního programu ČSSD. Programy v komunální oblasti si jsou podobné. Rozdíly existují především v programových částech, které jsou věnovány bydlení, sociální politice, školství, zdravotnictví. O těchto oblastech jsme museli diskutovat hlouběji. Tam se nám podařilo dosáhnout programové shody a dojít ke kompromisu, který respektuje do značné míry programová východiska ČSSD. Pokud jde třeba o dopravní stavby, tak tam prakticky žádné rozdíly mezi programy ČSSD, ODS či demokraty Jana Kasla nejsou. T o se týká i obnovy Prahy po povodních.

Vám opozice vyčítá především vysoké zadlužení hlavního města. Hrozí, že dluhy ještě více porostou?

Podobné řeči přestaly již skoro před rokem. Státem stanovený limit je, že dluhové zatížení obcí nesmí překročit 15 % na celkových příjmech jejich rozpočtů. Náklady dluhové služby Prahy k 31.12. minulého roku dosáhly 5 %, takže naše dluhová kapacita zdaleka ještě není vyčerpána. V letech 2003-2008 můžeme čerpat, aniž bychom ohrozili tento 15% limit, ještě 13 miliard korun. V období 2009-2011, kdy dojde k masivnímu splácení závazků města - dvou emisí obligací a jednoho úvěru v celkové hodnotě 15,5 miliardy korun - si bude moci Praha půjčit další prostředky. Takže zadlužení se neobávám. Vše samozřejmě konzultujeme s ratingovou agenturou. Zadlužení města je zcela přiměřené a bezpečné.

Co si od pokračování pravolevé koalice na pražském magistrátu mohou slibovat podnikatelé?

Stabilitu ve městě, velké investice ve veřejné sféře, což samozřejmě ovlivní zaměstnanost a finanční stav společností na území hlavního města. Městská rada udělá vše pro příliv zahraničních turistů do Prahy. Tak, aby se vrátil rychle na úroveň před povodní. Tím, že budeme mocně investovat, vytvoříme podmínky k tomu, aby sem přicházeli další soukromí investoři. Budeme pokračovat ve finanční a investiční politice tak, aby prosperovaly podniky, klesala nezaměstnanost a zvyšovala se životní úroveň lidí.

BRAND24

Očekáváte větší přísun zahraničních investic?

Zcela nepochybně. Obrovské veřejné investice rozhodně zahraniční investory přilákají. Já třeba očekávám v příštím roce investice z městského rozpočtu až ve výši 15 miliard korun. Za minulé čtyři roky jsme proinvestovali 43 miliard korun, což byla částka zhruba o deset miliard vyšší než v období předchozím. Nyní chceme investovat ještě víc. Do konce roku 2003 hodláme rovněž odstranit škody na majetku města, které byly způsobeny povodní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).