Menu Zavřít

Papežovo poslední pomazání

4. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Televize CNN v pátek večer oznámila, že zemřel papež Jan Pavel II. Současně s tím však uvedla, že zprávu nepotvrdily vatikánské zdroje. Informací renomované televizní stanice tak vyvrcholily páteční zmatky kolem jeho zdravotního stavu. Papež (84 let) měl vysoké horečky způsobené zánětem močových cest a v pátek ráno ho stihla zástava srdce.

Ještě před tím přijal poslední pomazání.

BRAND24

Jan Pavel II. byl dlouhodobě nemocný, trpěl artritidou a Parkinsonovou nemocí, která mu vážně znesnadňovala artikulaci. Kvůli dýchacím obtížím byl v posledních týdnech několikrát hospitalizován.

Papežovo civilní jméno bylo Karol Wojtyla. Narodil se v roce 1920 v polských Wadowicích. Od mládí se věnoval divadelní tvorbě a literatuře, aktivně sportoval. Během druhé světové války začal studovat teologii, po válce se vzdělával také v Římě. Po návratu do Polska stoupal katolickou hierarchií, v roce 1964 se stal v Krakově nejmladším polským arcibiskupem. V roce 1978 byl zvolen papežem. Na Petrův stolec tak usedl poprvé od roku 1523 člověk, který nebyl italské národnosti. V roce 1981 přežil pokus o atentát.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).