Menu Zavřít

Panelové byty jsou předražené

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

* Jak se vyvíjejí ceny bytů?V letošním roce se ještě zvedaly ceny u panelových bytů. Bohužel se zvedly spíše uměle než zásluhou velké poptávky. Mnozí majitelé bytů v panelových domech si totiž neuvědomují, že jejich byty nemají stejnou hodnotu jako nová výstavba.

Minirozhovor s Lenkou Simonovou, RK City-IQ Reality

* Jak se vyvíjejí ceny bytů?

V letošním roce se ještě zvedaly ceny u panelových bytů. Bohužel se zvedly spíše uměle než zásluhou velké poptávky. Mnozí majitelé bytů v panelových domech si totiž neuvědomují, že jejich byty nemají stejnou hodnotu jako nová výstavba. Stává se, že požadují i 40 000 korun za metr čtvereční, a to je cena, za kterou je možné pořídit podstatně luxusnější bydlení. Čekat, že se v souvislosti se vstupem do EU zvednou ceny sídlištních bytů, se mi nezdá reálné.

* Pociťuje trh realit následky povodní v minulém roku?

Po loňských povodních se prodej nemovitostí téměř zastavil. Jako by lidé dostaly z investic do realit strach. V současné době se již trh zklidnil, poptávka opět narostla. Je ale samozřejmě znát nedůvěra k některým lokalitám.

* Lze do konce tohoto roku očekávat nějaké cenové posuny?

Můj názor je, že do konce roku žádné velké cenové změny nenastanou. Poptávka po rodinných domech i ceny jsou poměrně stabilní. U cihlových domů je situace obdobná. Stabilizovaná je i cena nové výstavby. U panelových bytů jsou ceny už teď neúnosné. Vždyť ceny za byt 3+1 v panelu se v Praze pohybují zhruba kolem 2,2 mil až 3 mil. Kč. A to je cena rodinného domku.

BRAND24

* Nabídka nových realit ke koupi se zvyšuje. Je to cítit na úrovni pronájmů?

V posledních týdnech rapidně klesly ceny za různé pronájmy, jak u komerčních prostor, tak u bytů. Trh je přesycen nabídkami, což platí i pro rodinné domy v okolí Prahy - i tady jsou nyní přístupnější. Klienti tak můžou vybírat a porovnávat a snad každý má dnes šanci najít prostory podle svých představ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).