Menu Zavřít

Pan nepohodlný

23. 6. 2015
Autor: Euro E15

Ta zpráva se dá číst dvěma způsoby: Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht nechtěl být v úřadě povýšen, a tak skončil. Anebo: Ministr financí Andrej Babiš stanovil hranice, odkud kam může protikorupční tažení postupovat. Když jste se s Lukášem Wagenknechtem sešli, viděli jste zarytého energického chlapíka, který mluvil velmi soustředěně. Ani byste neřekli, že v životě ho zajímá něco jiného než audit a čísla. Šel až do největší hloubky, do nejzvláštnějších teorií, které za čísly tušil.

Pátrání v datech ho fascinovalo. Wagenknecht stál za odhalením machinací v Regionálním programu Severozápad, pátral v ústecké krajské zdravotní po předražených nákupech a měl za sebou také hořkou zkušenost nepohodlného auditora v pražském dopravním podniku, odkud ho vypoklonkovali.

Když začal nejprve jako poradce pro hnutí ANO pracovat, věřil tomu, že je to patra lidí, která mu dovolí další jeho příběhy otevírat. A když ho viděl Andrej Babiš, považoval ho za odborníka, který působí nestranně, a tedy ukáže veřejnosti, že ANO není uzavřená sekta.

Jenže omyl. Lukáš Wagenknecht nepochopil, že jeho protikorupční boj musí mít hranice. A upřímně řečeno, v poslední době ho i jeho blízcí kritizovali, že se trochu utrhl. Konečnou pro Wagenknechta byl audit monitorovacího systému čerpání dotací z EU. Jeho tým ho označil za předražený a naznačoval v zakázce kartelovou dohodu. Jenže za auditem stála ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová z Babišova hnutí ANO. Výsledky účetního pátrání odmítala, ale nebylo jí to moc platné. Auditor Wagenknecht závěry poslal do Bruselu a tam řekli, že za těchto okolností Česko nemůže dotace čerpat.

Potíž byla v tom, že šéf ANO Babiš o tom celém neměl ani tušení. Když se dozvěděl o zprávách z Bruselu, zuřil. Dokonce se říká, že dal auditorovi facku, sám Wagenknecht nicméně tuhle historku vyvrátil.

Jde opravdu o dost. Česko má čerpat 652 miliard korun a pokud by Sobotkův kabinet byl už na začátku považován za korupční bandu, zkazí to pověst v Evropě, naštve už tak ubývající počet voličů a rozklíží koalici. Připomeňme, že lidé z ČSSD mají už s korupcí při čerpání eurodotací zkušeností až dost.

Wagenknecht byl tedy na vyhazov. Jenže Evropská komise začala projekt MMR také prošetřovat a opravdu v něm našla chyby. Vyměřila Česku korekce a nedá na něj tolik peněz, jak to původně vypadalo. Výpadek bude muset zaplatit vlády z rozpočtu, půjde o stovky milionů. Wagenknecht dostal od Babiše zdvořilou nabídku být politickým náměstkem. Bylo by to kulantní řešení. Přestal by rýpat a ANO by pořád vypadalo, že chce jít proti korupci. Auditor to ale odmítl.

Vyhazov Lukáše Wagenknechta dává jeho nástupci docela dobrý mustr co může a nemůže na ministerstvu dělat. Nebo ještě lépe. Je to dobrý důvod pro to, proč se nezaplést.

eurokomentáře


Čtěte také:

Babiš odvolal svého prvního náměstka Wagenknechta

BRAND24

Wagenknecht: Odvolání bylo bez udání důvodu, nabídku zvážím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).