Menu Zavřít

Padělky za čtyři miliardy

6. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Celní správa

CONTENT24

Do Česka stále více proniká padělané zboží. Z údajů, které týdeníku EURO poskytla Celní správa ČR, vyplývá, že jen za loňský rok se zvýšila hodnota zadrženého zboží na více než 4,28 miliardy korun, což je o 1,75 miliardy korun více než v roce 2009.
„Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví u zboží zadrženého z dovozu stoupla o polovinu na 3,11 miliardy korun. Škoda u zboží zadrženého na vnitřním trhu se zvýšila z 482 milionů na 1,17 miliardy korun,“ řekl Jiří Barták, tiskový mluvčí Celní správy.
Nejvíce se v Česku prodávají falzifikáty oblečení, oděvních doplňků a obuvi, na tuto komoditu připadají dvě třetiny zadrženého zboží. Ve srovnání s loňskem klesl objem padělaných potravin a nápojů, naopak se zvýšilo množství nepravých CD či DVD disků, a také hraček. „K určitým změnám také dochází v oblasti původu padělků, na významu získává především Hongkong, odkud pochází více než čtvrtina dovezeného zboží. Dominantní je stále Čínská lidová republika s 68procentním podílem,“ upřesnil Barták.
Novým fenoménem z hlediska padělků jsou léky a léčivé přípravky, především pilulky podporující erekci. Celní správa vloni zadržela léky za šest a půl milionu korun, to je víc než dvojnásobek roku 2009.
Jinak ale platí, že se padělá téměř vše, například náhradní díly a doplňky na auta, pracovní stroje, kancelářské potřeby, ale třeba i banány. „Padělá se úplně všechno, na čem je zavedená značka,“ říká Lukáš Drlík, který má ve společnosti Hewlett-Packard na starost boj proti falzifikátům v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ a Afrika). V oblasti počítačových produktů je podle něj Česko cílovou zemí. U padělaných náplní do tiskáren, programů či počítačových her hraje prim vedle Číny především Rusko, Itálie a překvapivě Saudská Arábie společně se Spojenými arabskými emiráty. „Blízký východ je výchozím místem pro distribuci falzifikátů v celé Evropě,“ poznamenal Drlík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).