Menu Zavřít

Padající ceny energií zvedly obchody na burze na trojnásobek

8. 4. 2016
Autor: čeps

Prudce zlevňující elektřina a plyn na velkoobchodních trzích přitahuje pozornost měst, obcí a dalších veřejných institucí k nákupům energií na komoditní burze. Na Českomoravské komoditní burze Kladno, která je v Česku hlavním místem pro burzovní nákup energií pro konečnou spotřebu, v letošním prvním čtvrtletí nakupující uzavřeli rekordních 1260 kontraktů na dodávku 685 tisíc megawatthodin elektřiny a zemního plynu. Hodnota smluv činila 323 milionů korun.

První čtvrtletí přitom ze zkušeností burzy bývá nejslabším obdobím roku. Města, obce a další veřejné instituce zpravidla nakupují energie na další rok ve druhé polovině roku. Tentokrát však podle zástupců burzy zájem o obchody nejspíš zvedla právě klesající cena elektřiny a plynu. Počet uzavřených kontraktů meziročně vzrostl na trojnásobek.

Zemní plyn za poslední rok na kladenské burze zlevnil ze zhruba 640 korun za megawatthodinu na méně než 400 korun za megawatthodinu. Elektřina ze sítě nízkého napětí se ještě před rokem prodávala kolem 900 korun za megawatthodinu, teď se dá pořídit za přibližně 600 korun za megawatthodinu.

Ve srovnání s koncem roku 2015 se cena zemního plynu u ročního kontraktu v režimu maloodběr snížila na začátku roku o 18 procent. Koncem března se pokles prohloubil až na 25 procent, na uzavírací kurz 387 korun za megawatthodinu.
Cena silové elektřiny zaznamenala počátkem února strmý pád.

Na burze se soustředilo 92 procent všech burzovních obchodů s dodávkami elektřiny a plynu v České republice

Roční kontrakt na dodávku elektřiny v nízkém napětí se obchodoval za 683 korun za megawatthodinu, tedy o 22 procent levněji proti loňské uzavírací ceně.

V závěru února se kurz jednoročního kontraktu dostal až na 601 korun, tedy o 33 procent pod úroveň z prosince 2015. Obchodování v březnu bylo ukončeno kurzem 615 korun za megawatthodinu, tedy 30 procent pod loňskou uzavírací cenou.

V loňském roce bylo na kladenské burze uzavřeno 6 814 kontraktů v rekordním objemu 6,301 milionu megawatthodin elektřiny a zemního plynu za 4,389 miliardy korun. Na burze se soustředilo 92 procent všech burzovních obchodů s dodávkami elektřiny a plynu v České republice.


Čtěte také:

BRAND24

Praha chce přetáhnout Kladnu obchody s energií

Cena elektřiny padá k historickému minimu, ČEZ čekají krušné časy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).