Menu Zavřít

PA EXPORT, bývalý Škodaexport, bude prodán ve výběrovém řízení

1. 11. 2010
Autor: profit

Prodej formou veřejného výběrového řízení čeká podnik PA EXPORT dříve známý jako Škodaexport, který ještě nedávno patřil k největším vývozcům investičních celků v České republice.

Foto: Martin Siebert

Tato společnost je nyní v insolvenčním řízení a zpeněžení jejího majetku realizuje společnost Naxos. Cena podniku PA EXPORT stanovená ve znaleckém posudku vycházejícím ze stavu ke dni 31. 8. 2010 činí 359.252.000 korun.

Předmětem prodeje jsou kromě dalších aktiv PA EXPORT tři atraktivní budovy v Opletalově ulici v centru Prahy o celkové užitné ploše 7.000 m2 včetně pozemků o výměře 2.400 m2, pohledávky v nominální výši přes 2 miliardy korun. Prodej bude realizován takzvanou jedinou smlouvou dle insolvenčního zákona s tou výhodou pro nabyvatele, že převezme „čistý“ podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, včetně dokončovaných zahraničních projektů v oboru energetiky, zejména v Turecku a v Bangladéši, a se třemi desítkami kvalifikovaných zaměstnanců,“ uvedl člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal.

BRAND24

Největším věřitelem společnosti PA EXPORT je EGAP, akciová společnost plně vlastněná státem se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů, která převzala pohledávky České exportní banky, specializované bankovní instituce pro státní podporu vývozu, a několika komerčních bank. Souhrn pohledávek v rámci insolvenčního řízení se podle údajů uvedených v insolvenčním rejstříku pohybuje ve výši zhruba tří miliard korun.

O úpadku PA EXPORT bylo rozhodnuto 14. září 2009. Do konkursu pak PA EXPORT poslal Městský soud v Praze svým rozhodnutím z 16. listopadu 2009.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).