Menu Zavřít

Ovocitý charakter, čistota chuti

8. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Larmande Vin de Pays de l´Ardèche 2005

Jestliže se řekne Ardèche, mnohým se vybaví půvabný světoznámý kaňon Gorges de l’Ardèche obklopený vysokými skalami, který vytvořila krajem protékající stejnojmenná řeka. Oblast Ardèche leží ve francouzském vnitrozemí přibližně mezi městy Lyon a Orange. Velkou část z její rozlohy zhruba pěti a půl tisíce kilometrů čtverečních tvoří hory. Krajina je neobyčejně malebná, má převážně středomořský ráz podobně jako sousední Provence a zdobí ji mozaiky vinic, levandulová pole, olivovníky a jedlé kaštany.

Oblast
Vinařsky jedinečnou dělá oblast Ardèche rozmanitost půdních, převážně vápencových typů a mikroklimatických podmínek, které společně dávají místním vínům neobyčejné kouzlo a osobitost. To je také dostatečný důvod, proč se téměř polovina produkce exportuje a proč jsou vína Ardèche známa po celém světě. Odborníci a fajnšmekři oceňují zejména jejich ovocitý charakter a čistotu chuti. Nepřehlédnutelný je rovněž vynikající poměr ceny a kvality místních, převážně zemských vín, označovaných jako Vin de Pays.

Producent
Navštívili jsme vyhlášené vinařství le Mazel manželů Géralda a Jocelyne Oustrikových. Působí v malé vesnici Valvignères nedaleko Avignonu a hospodaří na 28 hektarech převážně starých vinic. Vedle červených odrůd Syrah, Grenache, Portan, Carignan a Cabernet Sauvignon se v nich velmi dobře daří bílým odrůdám Viognier, Chardonnay a Grenache Blanc. Vinařství le Mazel se dlouhodobě orientuje na produkci přírodních vín za přísného dodržování tradičních principů, jakými jsou především ruční ošetřování a sběr hroznů s probírkou, pěstování a vinifikace bez používání jakýchkoliv umělých aditiv včetně síry. Procesu šetrného zacházení s vínem také napomáhá gravitační uspořádání sklepa, které umožňuje vyloučit jinak používaná čerpadla při stáčení a přetáčení vín. Fermentace moštů probíhá (jak je ve Francii běžné) převážně v betonových tancích a potom dozrávají v různých typech dubových sudů, citlivě volených tak, aby se nedeformovaly vůně a chuť, které musí především reprezentovat místní terroir. Sortiment vín je dost široký a na rozdíl od sousední oblasti Côtes du Rhône produkují nejen manželé Oustrikovi převážně druhová vína označovaná Vin de Pays de l´Ardèche, která rozhodně nepostrádají kvalitu vín apelačních. Měli jsme možnost ochutnat jak červená vína ročníků 2003 a 2005 odrůdy Syrah (Saint-Philipe, Larmande) a Grenache (Briand), tak vína bílá ročníků 2001 a 2003 odrůdy Chardonnay (Charbonnieres) a Viognier (Mias), která nás uchvátila nejen svojí mohutností a noblesou, ale i filozofií odrážející mnohaletou tradici, pokoru a schopnost naslouchat přírodě. Líbezná krajina, zejména jižní části oblasti Ardèche a její jedinečné přírodní podmínky vtiskují místním vínům svéráznost a nezaměnitelnost, které svým kouzlem symbolizují věčnou výzvu pro každého.

Náš tip
Do našeho hodnocení jsme vybrali nádherné červené víno Larmande Vin de Pays de l´Ardèche 2005, které je vystavěno pouze na odrůdě Syrah pocházející z vinic starších padesáti let, při produkci 37 hektolitrů na hektar. Víno nás oslovilo zejména svojí elegantní a poněkud živočišnou vůní s jemnými tóny ostružin a borůvek, doprovázenou korespondující chutí vařeného lesního bobulového ovoce a lékořice. Potěší sametově působící vyzrálou tříslovinou, která chutná nasládle, a podtrhuje tak dlouhou, příjemnou a harmonickou dochuť.

Hodnocení:
Vzhled vína (max. 15) – 12 bodů
Vůně vína (max. 30) – 26 bodů
Chuť vína (max. 44) – 42 bodů
Celkový dojem (max. 11) – 9 bodů
Celkem (max. 100) - 89 bodů

BRAND24

Stupnice časopisu The Wine Spectators
100-96 bodů mimořádné víno
95-90 bodů nejlepší víno
89-80 bodů velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).