Menu Zavřít

Ovoce zřejmě zdraží, sklizeň bude nejnižší za 50 let

26. 7. 2011
Autor: profit

Letošní sklizeň ovoce v ČR bude podle ovocnářů nejnižší za posledních 50 let, mohou za to mrazíky, které letos udeřily nezvykle pozdě. V úterý o tom informoval předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ovoce zřejmě zdraží, sklizeň bude nejnižší za 50 let

Foto: Miloslav Hamřík

Ovocnáři odhadují, že se letos v České republice sklidí celkem 85 810 tun ovoce, což by bylo o 48 procent méně, než činí průměr za posledních pět let (166 178 tun).

Jediným důvodem rekordně nízké sklizně je podle Ludvíka vlna pozdních jarních mrazů, která zasáhla většinu území ČR ve dnech 4. až 6. května.

Letošní sklizeň bude nejnižší za posledních 50 let. Mohou za to mrazy, které přišly v prvním květnovém týdnu, kdy bylo ovoce nejzranitelnější. Teploty ve dvou metrech nad zemí se v pěstitelských oblastech pohybovaly kolem minus dvou až minus pěti stupňů Celsia, některé sady byly vystaveny působení mrazu i deset hodin v kuse, a to tři dny po sobě. Zásadním problém bylo to, že šlo svým charakterem o zimní mráz, nikoliv jen přízemní mráz, který bývá v květnu častým jevem. Mrazy tak zasáhly i jabloně, které jsou jinak nejodolnějším ze všech u nás pěstovaných ovocných druhů,“ prohlásil Ludvík, podle kterého byly květnové mrazy přírodní katastrofou.

Právě jabloně jsou u většiny ovocnářských podniků stabilizační plodinou, která tvoří základ produkce. Z těchto důvodů je právě citelné poškození ploch jabloní vážným problémem zasahujícím do existence podniků. Někteří lidé totiž přišli o celý zdroj příjmů,“ dodal Ludvík, podle kterého se ovocnáři s žádostí o pomoc už obrátili i na ministerstvo zemědělství.

BRAND24

Velmi silně bylo podle Ludvíka poškozeno na 6 400 hektarů sadů, kde bude úroda minimální nebo dokonce žádná. Nejvíce mrazy poškodily jahodníky a rybízy. U meruněk v severních Čechách a jahodníku mráz poškodil dokonce i porosty. “Vážné hospodářské škody jsou také na úrodě jablek, kde je silně poškozena více než třetina ploch. Část plodů, zejména u jádrovin, které se po mrazech vyvíjejí dál, začíná praskat, deformovat se nebo mít různá poškození slupky. Toto ovoce tak bude určeno pouze ke zpracování za výrazně nižší cenu,“ podotkl Ludvík.

Podle prvních odhadů prý jen škody ovoci dosáhnou půl miliardy korun. “Uvedená ztráta bude mít výrazný dopad na ekonomiku ovocnářských podniků. Budou muset omezit plánované investice, řada podniků už nyní propouští zaměstnance a výrazně omezuje veškeré výdaje,“ upozornil Ludvík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).