Menu Zavřít

Otec zakladatel opouští ODS

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Václav Klaus po více než sedmnácti letech mění stranu

Václav Klaus opouští Občanskou demokratickou stranu. V roce 1991 ji zakládal a v dubnu téhož roku se stal jejím předsedou. Po více než sedmnácti letech otec zakladatel krátce před kongresem strany, na němž se bude volit nový předseda, říká, že pár dní ještě v ODS bude. Pravděpodobně se rozhodl stát se ideovým vůdcem nové pravicové strany, která v těchto dnech vzniká. A Klaus to myslí vážně. Zda jde o pouhou pomstu s cílem uškodit co nejvíce Topolánkově ODS, nebo o čistý záměr nabídnout voličům další možnost na pravé straně politického spektra, ukáže čas. A peníze! Bude-li nová strana mít k dispozici dost peněz, o budoucnost se nebude muset příliš obávat. Irská inspirace Značná nespokojenost části ODS s jejím současným vedením, a to zejména s postojem Mirka Topolánka k Lisabonské smlouvě, zřejmě vedla ke vzniku nové pravicové strany. Inspirována hnutím Libertas irského „pana Ne“ Declana Ganleye se v České republice rodí strana s pracovním názvem Libertas.cz. Jako první o tom informovaly minulý týden Lidové noviny, podle nichž jsou klíčovými osobami v tomto projektu lidé kolem prezidenta Václava Klause a jím založeného institutu CEP. Prezident Klaus se s podnikatelem Ganleyem, jehož hnutí se rozhodující měrou podílelo na odmítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku, setkal během nedávné návštěvy v Irsku. „Je naprosto nezbytné, aby byla nějaká strana, která se realisticky dívá na procesy, které se odehrávají v dnešní Evropě, která by nepoklonkovala v uctivém předklonu před mocnějšími před našimi hranicemi. Takovou stranu bych považoval za strašně potřebnou u nás i kdekoli jinde v Evropě. Něco takového bych určitě podpořil. Kdybych vzal všechny maily, které dostáváme v posledních dnech na Hrad, a které reagují na moje vystoupení u Ústavního soudu v Brně, tak by podobná strana měla dostatečný počet členů,“ řekl Klaus minulý týden v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Žádná pravdoláska Libertas.cz zřejmě přinese odštěpení části ODS, včetně některých jejích poslanců, a připomíná Unie svobody. Ta vznikla krátce po takzvaném sarajevském atentátu na tehdejšího premiéra a předsedy ODS Václava Klause v listopadu 1997. Na rozdíl od situace před deseti lety ale nyní nevzniká středová strana „pravdy a lásky“ hodných politiků s dobrým srdcem, ale protestní pravicová strana, které se nelíbí nejen dnešní způsob fungování ODS a její vedení, ale ještě silněji se vymezuje vůči posilování vlivu bruselských rozhodnutí na životy lidí v členských státech Evropské unie. Paralela se vznikem Unie svobody je o to silnější, že za novou stranu se později politicky přihlásil tehdejší prezident Václav Havel. „K českému Libertas se přidá i několik současných poslanců z českého parlamentu ODS,“ řekl zdroj týdeníku EURO, který je o přípravách strany informován. Naproti tomu z poslanců ODS v Evropském parlamentu se očekává, že pouze jeden až dva by mohli mít o změnu stranické příslušnosti zájem. Určitě ale nejde o europoslance Jana Zahradila. Ten bude ODS ještě pár měsíců potřebovat, jelikož by příští rok rád vedl kandidátku této strany do Evropského parlamentu. Předseda ODS Mirek Topolánek minulý týden Lidovým novinám řekl: „Libertas je euroskeptická platforma, o jejímž etablování výše jmenování (míněno lidé kolem prezidenta Václava Klause - pozn. red.) sní už delší dobu. Hra o Lisabonskou smlouvu je součástí.“

BRAND24

Snílkové? Jako logické vyústění rozdílného vnímání světa mezi Václavem Klausem a Mirkem Topolánkem se jeví, že český prezident se vzdá čestného předsednictví v ODS, ve straně, kterou zakládal a jejímž byl prvním předsedou, a bude veřejně podporovat Libertas. V médiích se spekuluje o tom, že se k českému Libertas v případě prohry na kongresu ODS přidá i Klausův ideový spojenec, pražský primátor Pavel Bém. Takový vývoj ale není pravděpodobný.
Irská Libertas však není žádnou protievropskou či euroskeptickou stranou, jak se ji snaží česká média nálepkovat. Hnutí Declana Ganleye prostě jen nesouhlasilo s podobou Lisabonské smlouvy, v zásadě jde o liberální a federalistické snílky, kritizující nízkou transparentnost a demokratický deficit bruselských rozhodnutí.
Otázka je, zda tak úzké vymezení programu bude pro novou stranu stačit k tomu, aby oslovila širší skupinu voličů. Ganley je obviňován, že jeho stranu financuje americká CIA. Nebude-li financování české mutace transparentní, jistě se objeví spekulace, zda nejde o podporu z ruské strany.
Když už nic jiného, odvahu sedmašedesátiletého Václava Klause vydat se na riskantní politickou stezku je třeba ocenit. Koneckonců Tomáši Garrigueovi Masarykovi bylo 68 let, kdy se poprvé stal prezidentem. Nezapomeňme ani na to, že Klaus není zahrabaný na Vysočině mezi tlačenkou, becherovkou a pivem, ale ční hodně vysoko na Pražském Hradě.

(box s fotkou) Klaus junior nebude volit ODS Václav Klaus junior, ředitel pražského elitního gymnázia PORG a syn českého prezidenta a zakladatele ODS, oznámil, že tuto stranu již nebude volit. Na svém blogu Klaus popsal tragikomický průběh posledního oblastního sněmu ODS v Praze 8 a na závěr uvedl: „Klobouk, hůl do ruky a tradáá pryč. Tohle už fakt volit nebudu.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).