Menu Zavřít

Otázky podnikatelů

27. 1. 2003
Autor: Euro.cz

* Lze najít někde na webu technické normy, které potřebuji? Nelze, protože nejsou zveřejňované zdarma, a to přestože jsou vytvářeny za státní peníze. Například velice často žádanou normu na úpravu písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory (ČSN 01 6910) často potřebují orgány státní správy nebo školy.

* Lze najít někde na webu technické normy, které potřebuji?

Nelze, protože nejsou zveřejňované zdarma, a to přestože jsou vytvářeny za státní peníze. Například velice často žádanou normu na úpravu písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory (ČSN 01 6910) často potřebují orgány státní správy nebo školy. Peníze tak plynou od státu ke státu. Norma se v těchto institucích navíc běžně kopíruje, například pro všechny sekretářky, školní třídy obchodních škol, a tak se vlastně běžně porušuje zákon o zákazu další distribuce norem, kde by mohlo jít až o milionové sankce.

* Kolik by stál kompletní seznam českých technických norem v elektrotechnické podobě a co by stálo průběžné zasílání všech vydávaných norem?

Uvažujte o částce nad 2,5 milionu korun.

* Kde najdu oborové normy?

Nenajdete, byly zrušeny. Pro studijní účely by se daly najít v archivu Českého normalizačního institutu. V některých případech se staly součástí systému ČSN.

* Jaké jsou požadavky na vytvoření podnikové normy?

Oficiálně žádné. Každý podnik si může vytvářet vlastní technické předpisy, tedy i normy. Pokud však chce svoji produkci uvádět na trh, musí plnit požadavky na výrobky příslušného nařízení vlády (doplňují zákon č. 22/1997 v platném znění). Podnikový technický předpis by měl obsahovat výběr z příslušných vládních nařízení, které se vztahují na výrobek či typovou řadu výrobků, a dále požadavky vzešlé z rozboru rizik, včetně požadavků autorizované osoby (akreditované zkušebny apod.). Tímto způsobem by mohl vzniknout kompaktní dokument, jednoznačně specifikující požadavky na bezpečnost výrobku, případně harmonizovaná podniková technická norma. Podobné podnikové normy existují například v holdingu Škoda Plzeň.

* Technické normy jsou podle zákona nezávazné, ale přitom se podle vyhlášek musí dodržovat, jsou tedy závazné! Jak si mám tento rozpor vysvětlit?

Poslední všeobecně závazné normy byly zrušeny na konci roku 1999. Závaznými se nyní stávají jen ty, které se stanou součástí nějakého právního předpisu, například vyhlášky, která vyžaduje jejich splnění. Ale k závaznosti normy může dojít také např. příkazem nadřízeného, kdy se nedodržení ČSN stane porušením pracovněprávní povinnosti, případně vzájemným ujednáním v obchodní smlouvě.

BRAND24

* Kde najdu informace o tvorbě a přidělování čárového kódu? Jde o záležitost technických norem?

Technická norma řeší způsob tvorby čárového kódu, přidělováním čárových kódů se zabývá sdružení EAN Česká republika (EAN, ČR, Na Pankráci 30, 146 00 Praha 4, tel.: 261 00 11 45). K přidělení čárového kódu je zapotřebí, aby firma byla registrována v ČR, uvedla IČO, zaplatila vstupní poplatek ve výši 5000 Kč a platila další roční poplatky podle objemu produkce (viz www.ean.cz).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).