Menu Zavřít

OTÁZKA PRO daňovou poradkyni

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Minulý rok jsem zařadil do obchodního majetku osobní vůz a používám ho pro svoji přepravu za klienty. Mám povinnost vést knihu jízd? Povinnost vést záznamy o provozu vozidla (knihu jízd) vyplývá ze zákona č. 111/1994 Sb. o silniční dopravě, ale je omezena pouze na určitou přepravu.

Minulý rok jsem zařadil do obchodního majetku osobní vůz a používám ho pro svoji přepravu za klienty. Mám povinnost vést knihu jízd?

Povinnost vést záznamy o provozu vozidla (knihu jízd) vyplývá ze zákona č. 111/1994 Sb. o silniční dopravě, ale je omezena pouze na určitou přepravu. Zákon o silniční dopravě pak přesně stanovuje náležitosti, které musí záznam o provozu vozidel obsahovat. Jak z dotazu vyplývá, jedná se ve vašem případě o osobní vůz, který není určen pro přepravu osob, ale pro vaši potřebu v souvislosti s podnikáním. Podle zákona o silniční dopravě byste tuto povinnost neměl, ale pro účely uplatnění daňových výdajů za pohonné hmoty je nezbytné, abyste byl schopen prokázat, že výdaje související s provozem vozidla sloužily pro dosažení, zajištění a udržení vašich příjmů. Z pokynu D-190 ministerstva financí vyplývá, že pro účely uplatnění daňových výdajů na pohonné hmoty (pokud správce daně nestanoví jinak) vede poplatník evidenci jízd, kde jsou uváděny minimálně tyto údaje:

datum jízdy,

cíl jízdy,

účel jízdy,

BRAND24

ujeté km.

Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, státní poznávací značce, stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti). V případě, že by se vám nepodařilo prokázat, že jízdy byly uskutečněny v souvislosti s vaším podnikáním a sloužily skutečně pro dosažení, zajištění a udržení vašich příjmů, mohlo by to pro vás mít následky nejen co se týká uplatnění výdajů za pohonné hmoty, ale případně i ostatních výdajů vztahujících se k vozu (odpisy, opravy apod.). n Odpovídala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).