Menu Zavřít

Osvěta o dotacích musí zjednodušit

5. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Státní aparát se snaží vzbudit zdání, že o všem je dostatek informací.

Častokrát slýcháme, že strukturální fondy jsou pro naši zemi spása, i když se najdou odpůrci jakýchkoli dotací. V přípravě, realizaci a administraci měkkých neboli vzdělávacích projektů se pohybuji roky. Když se hovoří o tom, že informace o přípravě grantů jsou, je to pravda poloviční. Sděluje se jen to, co se hodí. Ale velmi málo se informuje o úskalí projektů, a ta nejsou zrovna malá.

Informace jsou na každém kroku, souhlasím. Kdo z vás ale ví co pojmy de minimis, bloková výjimka, přímá podpora a další znamenají? Kdo ví, kde nalezne formuláře potřebné k přípravě žádosti? Jistě. Státní aparát se již snaží jakousi informační osvětou vzbudit mezi námi zdání, že o všem je dostatek informací. Ale zkuste si sami vyhledat nějaké informace. Budete překvapeni, že těm definicím nerozumíte a nejste v tom sami.

Tvrdí se, že přípravu projektu zvládne každý. Ano, souhlasím. Zvládne to každý, otázkou může být, zda-li se dotyčný vypořádá s celou byrokratickou zátěží při samotné přípravě projektu. Další otázkou je, jak kvalitní projekt připravíte. Ruku na srdce, několikrát musím něco zkusit, zažít, pak jsem schopen připravit kvalitní plán.

Je schválený projekt vaše výhra, nebo prohra? Pokud disponujete dostatečným příjmem, vyhrál jste. V druhém případě vám držím pěsti, abyste se nedostali na druhou stranu barikády. Můžete se objevit v seznamu dlužníků a druhotná platební neschopnost vás pravděpodobně nemine. Sami si hradíte potřebné výdaje a čekáte, jestli vám bude schválena monitorovací zpráva, kterou vám proplatí vaše vynaložené výdaje. Pokud ne, máte smůlu.

BRAND24

Projekty nejsou výdělečného charakteru, ale také nejste finanční ústav, abyste projekt dotovali z vlastního. Navíc si nemůžete dát do projektových nákladů úroky vzniklé s pořízením překlenovacího úvěru.

Abychom v čerpání finančních prostředků byli co nejefektivnější, bylo by vhodné činit skutečnou informační osvětu, zjednodušit nejen přípravu projektů, ale i jejich následnou administraci. Vždyť každý z nás realizuje nebo bude realizovat projekty pro společné blaho. Proč by z výhod projektů měli těžit jen jejich účastníci?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).