Menu Zavřít

Ostrov Gozo: klenot uprostřed Středomoří

19. 3. 2011
Autor: profit

Krásná kopcovitá a úrodná krajina, kterou farmáři v širokých sombrérech obdělávají s oddaností a láskou, vás chytí u srdce. Svěží vánek vám bude ovívat tvář. Kdysi to býval ostrov mytologické nymfy Kalypsó, která zde podle Homérova eposu „Illias“ sedm dlouhých let držela Odyssea.

Foto: Jan Herzán

Gozo, součást maltského souostroví, je jako malý klenot uprostřed Středomoří, vzdálený a izolovaný a přitom na dosah ruky. Představte si, jak se procházíte po idylickém pobřeží ostrova, kde se tu a tam nad vesničkami tyčí malé či větší kostely, z nichž každý má svůj osobitý ráz. Občas po venkovské cestě projede šedý autobus převážející lidi do jejich domovů.

Na co si dát pozor

Bezpečnostní situace je tu přibližně stejná jako v jiných evropských zemích. Takže je nutné si dávat pozor na osobní věci, nenechávat je bez dozoru na pláži nebo jen tak v hotelu. Bez dokladu o zaplacení si rozhodně nepořizujte nic cenného od pouličních prodejců nebo trhovců. Lékařská péče je tu na velmi dobré úrovni, v lékárnách se dají sehnat podobné medikamenty, které používáme v Česku. Před cestou je ale nutné sjednat si zdravotní pojištění. Stejně jako v jiných přímořských státech, i tady běží tříhodinová polední pauza.

Autobusy na ostrově, to je jedinečná zkušenost – tedy dokud je úřady nechají jezdit. Ale uprostřed toho všeho upoutá vaši pozornost cosi impozantního – mohutné zdi Citadely, střežící skrytá tajemství dávných věků. Ať se na ostrově Gozo ocitnete kdekoli, stačí se rozhlédnout a dozajista ji někde v dáli spatříte, tajemnou jako vždy.

Zahálku neznáme

Moderní obyvatelé ostrova jsou potomci maltských novousedlíků, kteří přišli na ostrov v období po tragédii v roce 1551, kdy piráti a Turci odvlekli většinu populace do otroctví. Noví usedlíci vtiskli ostrovu vlastní ráz, odlišný od sousední Malty. Jsou rezervovanější, méně důvěřiví a „ostrovanští“. Každý se stará o své, ale jsou přátelští a dobráčtí. Mají bezstarostnější životní styl, kde platí „co se dá udělat zítra, nech na zítra a udělej, co je třeba udělat dnes“. Ostrované jsou velmi zdatní a pracovití lidé, kteří produkují vše, co se dá pěstovat a je zdravé, jako rajčata, cibuli, olivy a místní specialitu – bob obecný, který tvoří hlavní přísadu řady místních receptů nebo výborných sýrových salátů. Věnují se také ručním pracím, především háčkování a paličkování krajek a filigránových dekorací, které by chtěla vlastnit každá žena. Pletení je zde celoroční činností, ke které jsou dívky vedeny od útlého věku. Goziťané zřídkakdy zahálejí.

Ostrov Gozo

Ostrov Gozo leží necelých 90 kilometrů od Sicílie. Počasí je zde typicky středomořské. V letních měsících se denní teplota pohybuje hodně přes 30 stupňů Celsia, v zimě je Gozo vyhledávaným místem výletníků díky příjemné denní teplotě kolem 15 stupňů. Na Maltě a Gozu je úředním jazykem angličtina, ale ve většině případů mezi sebou obyvatelé mluví napůl anglicky a maltsky. Na Gozu se někdy nedomluví ani samotní Malťané, a to díky dialektu některých starousedlíků. Ostrov Gozo je součástí maltského souostroví a je snadno dosažitelný trajektem z přístavu Cirkewwa. Cesta lodí trvá přibližně 20 minut a slibuje nevšední zážitky, a to zejména díky plavbě kolem opuštěného ostrůvku Comino, kde se nachází pouze jediný hotel a strážní věž.

Jak se sem dostanete

Během letní sezony fungují mezi Prahou a Maltou pravidelné přímé lety. Délka letu je přibližně 2,5 hodiny a cena zpáteční letenky se pohybuje při včasné rezervaci kolem pěti tisíc korun. Zdravotní péče je na velmi dobré úrovni a speciální očkování není nutné. Malta se stala stejně jako Česká republika v roce 2004 členem Evropské unie a od roku 2008 je zde oficiální měnou euro. Další informace o maltském souostroví najdete na cestovatelském portálu www.countrypic.cz.

Kde se můžete ubytovat

Turisté se mohou ubytovat v několika místních hotelech, které fungují na vysoké úrovni. Pro ty z vás, kteří upřednostňují soukromí, doporučuji ubytování v místních „farmhouses“, což jsou původní maltské domy.

Ve víru karnevalu

CONTENT24

Ve staré části hlavního města Victoria (též zvaného Rabat) nalezneme místní obyvatele relaxující v kavárnách na Pjazza tat-Tokk u svého oblíbeného moku a typického pečiva pastizzi. Přitom si však dobře všímají, co se kolem nich děje. Nic neunikne jejich pozornosti. Goziťané milují maltské turisty, protože vědí, že na ostrově nejvíce utrácejí a představují slušné zisky. Netrpělivě očekávají dlouhý víkend, kdy na ostrov vtrhnou davy maltských turistů a na pár dnů roztočí kola ekonomiky.

Malťané na druhé straně milují místní slavnosti, jako například Nadur Carnival – událost, která je celosvětově propagována na internetových stránkách. Věřte mi, během tohoto karnevalu je přípustné vše, co pobaví – třeba jít na procházku městem s živou krávou stejně tak, jako by člověk šel se svým psem. Jediný rozdíl je ve velikosti. Mezi hlavní turistické „atrakce“ na Gozu bezesporu patří návštěva Azure Window, které svým vzhledem připomíná Pravčickou bránu v Českosaském Švýcarsku. Nezapomeňte ani na projížďku v rybářské loďce skrz jeskyni až na otevřené moře podél útesů. Mezi další zajímavá místa patří i návštěva kostela „zázraků“ Ta Pinu a megalitického chrámu Ggantija. Při cestě do rybářského městečka Marsalform zase nepřehlédnete velkou sochu Krista na kopci nad údolím. Podobných nenadálých překvapení ale ostrov skýtá celou řadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).