Menu Zavřít

Ostroj zahloubený na Balkáně. Opavská strojírenská firma zmodernizuje srbské doly

29. 1. 2020
Autor: Archiv

Majiteli slezského strojírenského výrobce Ostroj Vladimíru Trochtovi se podařilo proniknout na Balkán. Do Srbska by měl už od letošního července začít dodávat stroje na modernizaci tamních dolů pro státní firmu Resavica.

„Celková hodnota zakázky je deset milionů eur (250 milionů korun). Podpis úvěrové smlouvy mezi Českou exportní bankou a Ministerstvem financí Srbské republiky a kupní smlouvy mezi firmou Ostroj jako generálním dodavatelem a státní firmou pro podpovrchovou těžbu uhlí, JP PEU Resavica, je očekáván během března 2020,“ řekl týdeníku Euro Trochta. Realizace dodávek je plánována na červenec až prosinec 2020.

Ostroj bude modernizovat doly Rembas a Soko. Do dolu Rembas dodá zařízení pro podpovrchové mechanizované dobývání hnědého uhlí metodou stěnování. Součástí dodávky jsou technologie vyvinuté Ostrojem a jednoramenný kombajn nebo porubový hřeblový dopravník v délce 40 metrů.

„Pro důl Soko jsou součástí dodávek razicí kombajny včetně sad náhradních dílů, soupravy pro dopravu materiálu a osob po závěsné drážce tažené lokomotivami Bizon 120-5 a šest těžních vrátků, které budou rozděleny mezi doly Soko a Rembas,“ dodal Trochta. Dodávky zahrnují také projektovou dokumentaci připravovanou ve spolupráci s Báňskými projekty Ostrava a dvouměsíční zkušební provoz klíčových zařízení.


Český kapitál v úzkých. Zpomalení ekonomiky jako první postihne strojírenství

 Strojírenství - ilustrační foto


Pro firmu Resavica by mohl Ostroj modernizovat v budoucnu i další důl Štavalj, kde se uvažuje o možnostech navýšení produkce uhlí v rámci projektu výstavby tepelné elektrárny.

Firma Ostroj v roce 2018 vydělala 107 milionů korun při tržbách 1,9 miliardy. Loňský rok nicméně už tak dobrý nebude kvůli zrušení zakázky do Ruska, ale i výraznému poklesu automobilového průmyslu, který podle Trochty pokračuje i letos. Situaci exportérů nenahrávají ani rostoucí náklady na zaměstnance a posilující kurz koruny.

Přečtěte si také:

Nástup krize přesně předpovědět nelze, dá se na ní ale vydělat, říká Jan Urban

Hutní skanzen na prodej. Insolvenční správce zkouší zpeněžit ztrátový podnik Pilsen Steel

BRAND24

Jak se zbavit cejchu montovny Evropy? Česko musí podporovat vědu a inovace, říká Babiš

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).