Menu Zavřít

Osobní bankrot vyhlásilo třikrát víc lidí než vloni

17. 9. 2009
Autor: profit

Od ledna do srpna letošního roku bylo v České republice vyhlášeno 1326 osobních bankrotů. Je to třikrát více než za stejné období loňského roku. Současně je to dvakrát více než za celý loňský rok, kdy jich bylo vyhlášeno celkem 722. Vyplývá to z informací portálu Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Autor: Martin Siebert

Postupně se zvyšuje podíl počtu osobních bankrotů na celkovém počtu vyhlášených bankrotů, tedy včetně bankrotů podnikatelů (fyzických i právnických osob). „Zatímco za prvních osm měsíců roku 2008 se osobní bankroty podílely na celkovém počtu vyhlášených bankrotů 40 procenty, ve stejném období letošního roku to bylo již 58 procent,“ říká Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

CONTENT24

Podle Kameníčkové se nicméně podíl návrhů na osobní bankrot na celkovém počtu podaných návrhů v těchto dvou obdobích nezměnil a představoval 41 procent. „V praxi to tedy znamená, že se počet návrhů na osobní i firemní bankroty vyvíjí podobně rychle, liší se však rychlost, s jakou tyto návrhy řeší soudy“ dodává Kameníčková. Důvodem jsou s největší pravděpodobností rozdíly ve složitosti obou typů bankrotů.

Právník Pavel Dvořák, pracující v jedné z finančních poraden pro lidi v tísni, nicméně nepřikládá nárůst osobních bankrotů pouze ekonomické krizi. „Možnost osobního bankrotu funguje necelé dva roky. Je jasné, že letošní čísla by byla vyšší než v premiérovém roce i bez krize. Přinejmenším proto, že tuto možnost oddlužení už zná více lidí,“ vysvětluje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).